Friday, December 25, 2009

KERABU TOMATO IKAN BILIS

Salam n selamat petang semua..n3 petang ini adalah kerabu tomato ikan bilis HANA yang dok kat jepun nuuuuuu, jauhnya merantau dak hana ni. Aku berkenalan dengan kerabu ini di myr yang banyak sangat dengan resepi . Memandangkan tomato banyak sangat kat peti ais ini dan rasanya dah lama tak buat kerabu ni..malam tadi sempat la buat kerabu yang amat sedap ini, akak tambah kacang goreng tumbuk sikit, sedapppp hana. Memandangkan kerabu tomato ini kesukaan akak maka dengan ini akak memohon keizinan dari hana untuk mengopi  resepi hana ini untuk rujukan masa hadapan akak ya...tq Hana  :~


Tq hana atas sumbangan resepi yang menyihatkan ini.
KERABU TOMATO IKAN BILIS

Bahan-bahan ( 3-4 org )

  • 2 biji tomato - buang empulurnya n dihiris
  • segenggam ikan bilis goreng (bilis yg dh dikupas)
  • 1/2 biji bwg besar - dihiris
  • 3-4 biji cili padi (bergantung thp kepedasan) - dihiris
  • 1 btg serai - dihiris
  • garam
  • gula
  • jus lemon - optional
  • pak aji - klu suka

Cara-cara

  1. Ikan bilis goreng tumbuk kasar. Kemudian gaulkan semua bhn2. perasakan ngan garam dan gula. Klu nak lebih masam bleh letak jus lemon lebih.
  2. Dah siap! bleh la dihidang.......SeLaMaT MenCube... 

4 comments:

Hai Kak Liza buat apa tu?

Wah, ni first time saya dengar nama kerabu ni.. boleh try ni, tapi ikan bilis sini tak secantik Malysia ler kak, sini punya besau2 + sedikit hitam dana amat mahal....
 
hai nida, sedap kerabu ni, kalo tak berapa nak lalu mkn tomato segar gitu, buat la kerabu mmg best, nida kat sana lg best tomato segar bugar tu, oo ikn bilisnya lain ke.... tak pernah lepas dari mesia la akak ni nida.
 
kite pun dah try resipi kak hana nie...memang best kan. ratah pun sedap. :)
 
mmg sempoi kak kerabu ni,lagi satu feberet sambal belacan resepi si Hana ni la jugak,pun mabeles....
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...