Monday, December 28, 2009

MENTARANG

Salam dan selamat pagi buat semua....susulan dari kisah jalan2 kat pantai remis kuala selangor semalam, aku nak tunjukkan rupa mentarang ni hehehhe. Mula2 dengar nama tu seronok sangat...pas tu bila beli tgk kulit dia cam tajam2 sikit dah kurang sikit selera nak makan tu hehehe. Hanya satu kedai je yang ada mentarang ni...kedai lain semua habis. Aku tak tahu lah pulak, agaknya mendapat sambutan hangat dari pembeli kut. Isi dia terlalu besar dan lembik sikit bagi aku la....maklum la aku bukan biasa sangat pun dengan siput2 laut macam ni, yang aku tahu kerang, lala, remis, kepah je. Semalam sampai je kat rumah aku terus rebus mentarang ni..makcik tu kata org rebus. Tapiiiiii mendukacita la pulak tekak aku ni pyah benar nak telan benda ni...terasa tertutup terus selera hendah makan, aku jamah sedikit sahaja....memang sah tekak aku tak boleh terima.  Buat  Nida Di Bumi Albany NZ, ini lah rupanya mentarang tuuuuuu : ~


mentarang mentah...hanya ada RM2.00 je.


Nasib baik rm 2.00 je, kalo 1 kg????


ini lah rupa isinya yang penuh


metaram rebus bersama serai....bukan pilihan ku lagi............

22 comments:

What's mentarang??? tak pernah dgr pun...hehe ;)
 
heheheh akak pun pertama kali tengok tu..hari masa nak pergi ke lumut sepanjang perjalanan selepas kuala selangor tu..tepi2 jln ramai org jual mentarang ni, tp tak akak tak beli..teruja sangat nak tgk mlm pg beli kat kt pantai remis
 
Mentarang nih macam pernah dengar kak,tapi tak pernah tengok apa lagi nak makan..hehe...tapi masak sos tiram mesti sedap nih kak..hehe

Camner akak leh terliur n terkenang2 nak makan mentarang sebelum gi carik tu ek?
 
Nak dijadikan cerita..tahun lepas masa akak pergi kepulau pangkor lalu ikut jln kuala selangor ni...tgk tepi2 jln byk sangat singbord mentarang ada jual disini..tapi akak tak singgah pulak, mentarang ni byk sangat kawasan selepas kuala selangor menuju ke perak....jd semlm abe pun ajak la pegi mkn mentarang...tapi jd kerang pulak. Dah rebus semua dh tak leh nk goreng dh
 
2 minggu lepas masa balik dari Pangkor, saya ada beli mentarang ni kat Sg.besar, kalau x salah...tu pun 1st time saya makan, tak lalu..geli tekak di buatnya tapi si hubby, makan sampai habis...katanya sedap...

Ari tu saya pun rebus gak...campur serai ngan cili tumbuk sikit, tumis dulu baru masukkan air ngan mentarang tu..akak rebus mcm tu jer ke??
 
suka akak dengar cerita azmiezas ni...heheheh akak rebus ngan serai, bwg putih n merah..rebus gitu je...a,a kan kat sg besar tu lupa pulak mmg byk org jual mentarang ni...akak pun geli la bila tgk lidah dia terjelir tu eeeee, abe akak mkn gak tp dlm 5 ekor ekor ( eh ekor ke )pas selebihnya tu...ada lg..tunggu masuk bakul sampah hehehe.
 
Salam kak liza,
hihi. kak liza geli mentarang,ya. ;)
saya pulak takleh makan Tiram yang orang buat makan sushi tu. ahak. Aritu, kami gi jemputan buka posa kat hotel kat pwtc. Ada sushi dan tiram besar ngan isinya yg gedabak. ahak. Hubby suh makan. Isteri mithali ni, try ler. Siap perah lemon lagi. Hu, lekat kat tekak. hahaha.
 
salam indah...heheheh ingat cerita hb akak semlm..dia pun cerita masa g buka posa kat pj hilton...amik 2 biji..satu je rasa lepas...satu lagi dh nak termuntah dh tgk...hehehehh. masa mentarang ni dh msk dia punya isi tu terrkeluar heehhe itu yang geli tuu
 
dgr citer akak jer dah membuatkan saya tak lalu nk makan..
 
salam iecah...mungkin dpt kut mkn..tp akak memang tak boleh nak telan heheh
 
Salam Kak Liza..

oooo.... hensem juga rupa mentarang ni ye..hehe. Nilah first time tengok ghupanya... Rasanya kalau masak lemak cili api pekat2 sedap kot...

thanks ye masukkan pic ni.. so malam ni takde ler ngigau nak tengok rupa mentarang..hehe
 
nampak macam sedap.rasa dia pon mesti sedap kan kan kan? dah la peminat no1 seafood ni...mmm...
 
sedap tuuu mentarang
 
salam,,, mentarang... pernah dengar nama ni,,, baru teringat masa nak ke kuala selangor byak benda ni jual kat tepi jalan,,, tapi tak penah makan pon,,, bukan apa besar sangat... takut tercekit je hhehhhhh... pon bukan pilahan ku
 
eee..mentarang? tahla mcm penah denga..ke xpenah ea? hehehe..buat mcm sambal kot br sedap..amik isi jek..uish..,.xtau la
 
Buat kak rosaliza, msj khas drp org pulau: Mentarang tu kena keluarkan isi dr kulitnya dulu lps tu br dimasak.Bkn direbus sekali dgn kulit.Mentarang tu sdp tp cerewet skt nk msk sbb kna asingkn isi dulu.Kulitya(cengkerang)pula agak rapuh.
Satu lg, benda putih yg mcm sesungut tu kna buang dulu sblm msk, kalo x buang, ia blh myebabkan keracunan.
Sila ambil perhatian..hehe..
 
salam nida...ha gini la rupa mentarang tu hehehhe...dekat pasar2 tak ada org jual mentarang ni
 
salam hanisah....sedap agaknya kalo kena gaya masakan mentarang ni
 
salam power merah...sedap ek mentarang ni
 
salam noorrs_kasih...a.a belah kuala selangor tu memang bayank org jual mentarang.kut lps ni jadi pilihan pulak heheheh
 
salam fmina08, a,a la org masak amik isi dia je, akak masak sekali ngan kulit dia heheheh maklum la jakun laut heheheh
 
salam adry..h ya ke, akak ingatkan org msk gitu je.akak ,sk rebus serai je tu....jakun betul kan, tq bagi info...lain kali boleh cuba lg....oh lidah dia kena buang ke hehehehhe, nnt akak makan kat langkawi je la ek.
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...