Monday, July 26, 2010

AGAR2 SANTAN

Salam dan selamat petang buat semua....harap2 semuanya sihat2 lah ya...akk ni mcm nak demam n selsema je rasa badan...seram sejuk gitu...tapi ok lagi. Cuma sibuk sikit dua tiga menjak ni...tk tau lah apa nak di sibukkan tu heheheh...rasa macam cemas je..persiapan raya untuk anak2 pun belum cukup semuanya....barang2 baby pun belum beli lagi....nak bersalinnya lambat lagi ...saje nak semakkan paler pikir hreheheh....

Tengah hari tadi akk buat agar2 santan...sebenarnya dah lama terasa nak makan, tapi tak buat je. Hati ini barulah tertunai hasrat dihati akk ni. Selalu bonda akk yang buat agar2 ni, cuma kali ini akk tambahkan sebiji telur...ingatkan hanyir, rupa2nya ok je sedap n tak terasa langsung telur tu.


Hari ni akk  rajin sikit sukat bahan2nya, senang sikit  untuk rujukan akk sendiri bila time posa nnt .

Bahan2
~ 1 sudu penuh serbuk agar2
~ 4 cawan air
~ 2 keping nisan( boleh juga guna gula melaka )
~ 3 sudu besar gula
~ garam secukupnya
~ 3 helai daun pandan
~ 1 biji telur ( telur di kocak2 n tapis )
~ Santan pekat  + telur jadikan secawan....kalo tak suka telur...santan 1 cawan

Cara2nya

~ Masukkan 4 cawan, serbuk agar, gula,  garam, nisan, daun pandan. Masak hingga mendidih.....selepas tu masukkan santan...tunggu hingga mendidih . Kemudian angkat n tapiskan kedalam acuan kesukaan....tunggu hingga sejuk, barulah di potong

12 comments:

ros..agar2 santan memang sedap..sejok kan lagi sedap..
jaga diri ros..makan ubat ..biar tak melarat demamnya..
 
teringat agar2 mak buat;) demam ke kak? smoga cpt sihat,mkn ubat ye..
 
Salam kak liza,
Hope makin bertambah sihat hari ni, kak. Saya suka agar2 bersantan tu kak. Mesti sedap! ;)
 
Salam kak rosa,
Beledo retro ni. kira juadah wajib masa raya dulu2..he3..
 
sedapnye..terasa mcm dah pose dah..
 
penah try buat agar2 santan tapi kureng menjadi sebab santan terlebih..heheh
 
Salam kak erna...mmg yang sejuk2 tu best je nyaman tekak...terima kasih kak atas keperihatinan akk
 
Salam Dya...mak akk pun dulu2 rajin buat agar2 ni...bila dok merantau ni kena buat sendiri lakalo nak mkn...terima kasih dya..akk dh ok sikit ni
 
Salam buat indah...akk dah semakin sihat ni indah..terima kasih ya
 
Salam En Adry aka en daun..a,akan time raya dulu bonda kita rajin masak ni..tapi la ni kena buat sendiri kalo nak mkn kan
 
Salam azmiezas..saje tu akk cuba2 masak...senang nnt posa main masuk je..tak yah nk pk manis ke tawar ke..tq ya...tak sabar rasa nak pose
 
Salam suhaila..terima kasih sudi singgah umah akk ni..pertama kali akk tgk kat umah akk ni...kalo santan byk lagi sedap, lemak2 gitu
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...