Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Iklan seketika

Thursday, July 8, 2010

SAMBAL BELACAN HANA

Salam buat semua, antara banyak pesen sambal belacan....sambal belacan hana ini menjadi pojaan hatiku...Seronok sangat hari ini..klik2 kat MYResepi terus dapat....maka dapatlah akk c n p resepinya...Tq buat HANA n Myr ya...sayang dua2 kerana banyak menolong akk dlm masakan ;~


Izinkan akk tepek resepinya ya Hana  untuk rujukan masa depan, mana lah tau myr merajuk lagi mcm akk ni huhuhu, cepat2 akk c n p resepi, sambal belum tumbuk lagi ni. nnt akk letak pic pas ni ya.....hati tengah gembira ni. Akk guna cili api kampung kaler hijau..itu yg nampak pucat sikit tu .

Bahan-bahan ( 4 org mkn )

  • satu mangkuk kecil chili padi
  • 3-4 biji bwg merah
  • setengah genggam ikan bilis - yg dh kupas yer
  • 1-2 inci belacan
  • garam secubit
  • pak aji - klu suka. klu tk suka bleh gantikan ngan gula secubit
  • 2 sudu minyak masak
  • limau kasturi - hana xde limau kasturi so lemon jek yg ada. tp dcadangkan lagi sedap ngan limau kasturi

Cara-cara

  1. Potong bwg. Chili padi belah dua (tips supaya tk meletup masa goreng)
  2. Panaskan minyak. Masukkan bwg,cili padi, ikan bilis n belacan.. goreng lebih kurang 5 minit atau hingga layu.bau belacan goreng mmg sodappp....
  3. Angkat. n masukkan dlm lesung. tambahkan garam n pak aji/gula n limau kasturi yg dah dipotong2. Tumbuk limau ngan kulit2 skali. klu tk suka tk yah la.. amik jus nyer jer..
  4. ok siap! bleh la dihidang sebagai pencicah ngan ulam2an... atau ngan sayur air/bening n ikan masin...SEDAPPP!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...