Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

iklan

Wednesday, September 1, 2010

BISKUT SUSU / MILK COOKIES

Salam buat semua..tentu masing2 sibuk di akhir - akhir ramadan ni. Akk pun tak kurang juga bznya ....... Pagi ni akk sempat buat satu adunan biskut susu...sekejap je membuatnya. Resepi ini akk ambil dari MYresipi, dan resepi kepunyaan merpati66...terima kasih banyak2 buatMYR n melati. Izinkan akk C n P resepinya kat sini ya...untuk rujukan masa hadapan.

Akk buat kaler oren n hijau...jom kita tengok biskut yang simple ini ;~


Best je buat biskut gini...gentel2 je dh siap......

Bahan-bahan ( satu adunan boleh dpt hampir 100 biji )

  • 250grm tepung jagung
  • 1 tin susu pekat manis (yang kecik jgn abiskan)
  • 1 sudu baking powder
  • butter /marjerin untuk uli tepung
  • perwarna -ikut suka

Cara-cara

  1. Gaulkan tepung + susu cair
  2. Bila tepung dan susu dah sebati tambah marjerin utk menjadi doh .
  3. Bahagian doh kepada dua bahagian - satu letak warna merah or warna yang disukai
  4. Bakar dlm oven 180 = 15 minit...dah masak sejukan dulu baru alihkan dari dulang pembakar
  5. Perhatian: Biskut nie amat lembut dan cair didalam mulut, jadi berhati2 bila mengangkat biskut dari dulang pembakar...pastikan sejuk betol baru alihkan.. 

 Selamat berpuasa buat semua........

3 comments:

Salam kak rosa,
Sedap tu milk cookies tp sekut ni takleh mkn byk sgt nti bsepah dlm mulut..hehe..

Soalan:
1) Biskut tat nona dh buat ke blm? Nti post la dlm ni bskt feberet tu ye?
2)Bila blik kg dn bape hari?
 
Salam Adry...biskut ni nmpk cam keras tapi mmg hancur di mulut...anak penakan semua suka...first time akk buat sekuk ni.

Jawapan..heheh
1. Tart nona tu esok baru nak buat..sekuk tu penat sikit nak buat heheh..nnati suruh lah mahsuri buatkan..akk letak resepi nnt

2. Akk blk kg pagi rabu 8.9 n dtg balik KL 13.9...famili mertua ayu ikut sekali nak antar adik nya ke republic chench kalo x silap akk..

SELAMAT HARI RAYA YA
 
kak liza rajinnya buat kuih..
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...