Saturday, September 4, 2010

KUIH BAKAR / BINGKA

Salam buat semua...ada masa ni sempat lah akk letak n3....kuih bingka ni akk buat petang semalam resepi mama kastam tioman..akk ambil resepi di MYR...terima kasih buat mama n MYr ya

Untuk resepinya...minta izin ya mama n myr

Bahan-bahan ( Sekeluarga )

  • 3 1/2 cawan tepong gandum
  • 5 cawan santan ( ! biji kelapa )
  • 1 1/2 cawan gula pasir
  • 1 sudu makan planta
  • 3 biji telor
  • 1/2 tin jagong krim/ 1 cwn labu lecek/ biarkan plain aje + kale hijau

Cara-cara

  1. Pilih rasa yg di kehendaki, jagung, labu ( 1/2 biji labu kecil, di rebus dan di lecek ) atau biasa aje..kalu biasa aje + 1 sudu kecil kale hijau.
  2. Blend semua bahan sehingga sebati.
  3. Sapu acuan dengan minyak. Guna acuan berlubang di tengah. Tuang adunan dan bakar selama 1 jam 30 minit atau sehingga masak.
  4. Panaskan oven terlebih dahulu. Kepanasan 180/200 `C
Ok lah semua Selamat berbuka ya.....

8 comments:

salam rosaliza..suami akak..paling sula makan bingka..nanti lah..lepas raya lah akak cuba resepi ros ni..sekarang ni..masa terhad ,...macam2 nak buat..
 
salam..akak bingka labu ke jagung tuh?bak mai sepotong dua..
 
haa..lama x makan bingka...nakkk setengah loyang kak aih...
 
Salam kak rosa,
Tu akk buat bekeng apa? Labu ke yg biasa kaler hijau? Br tau yg menghijaukn bekeng ni pewarna tiruan.Igt kot gna daun pandan.
 
Salam kak Erna...boleh lah akk cuba lepas raya ni...makin dekat nak raya maka makin sibuk lah para ibu2 kan kak..terima kasih ya kak n selamat hari raya
 
Salam LIna akk buat binka biasa je tu..kaler je kuning...labu ada tapi malas nak kukus pulak heheh..tq ya
 
Salam Sue....kalo sue nya binga lagi sedapppp..akk punya biasa2 je...semua main short cut je hehehe
 
Salam Adry...akk buat bengkeng biasa je tu..letak kaler kuning je....kalo nak lagi wangi kena guna daun pandan la...baru best
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...