Wednesday, March 30, 2011

CUSTARD TEACAKE

Pagi ni dingin n nyaman je cuaca, awal pg td hujan turun setelah 3 hari tk hujan. Bila dingin mcm ni, perut pun lapar je, tak cukup alas ngan sekeping roti n secawan milo, terasa nak di isi lagi huhuhu.


Bercerita pasal curstad teacake ni, sebenarnya dh lama akk buat, masa org tgh panas2 mencuba resepi ni. Akk buat jumaat laluuu, bukan jumaat baru2 ni. Ingat nak n2 masa panas2 tu, tp tak ingat simpan kat file mana. Rupa2nya akk belum transfer dari kamera ke pc lg, lupa lh tuu.


Akk suka kek ni, rasa mcm biskut sikit. Anak2 pula tang custard je suka, sedap katanya. Tapi ada gak yg tak mkn langsung. Agaknya kek ni mcm terkering sikit kut. 


Masa sukat gandum tu akk letak 3/4 cawan, hasue guna 1/2 cawan je. Resepi asal guna tpg naik sendiri 3/4 cawan. Lain kali kena buat 1/2 cawan gandum. Akk buat 2 adunan, besar lah sikit dapatnya. Tak laku - tak laku pun, esok tu habis, Amirul suka kek ni


mcm tergersang sikit kek ku ini, tapi sedapppp


yg perang tu custard kegaringan sikit.  untuk resepiny, nak kena selongkar umah HASUE dulu baru dpt tepek sini. 


Taip sebelah tangan,- tangan kiri lak tu   payah nk buat kerja

14 comments:

wow.. cam sedap.. cik su tak pernah rasa lagi pun..
 
salam..

nice blog..
nak tahu tak apa yg setiap malam..malam pertama?
salam singgah ke blog saya..

TQ
 
Slmt pagi Rosaliza... 'virus' kek custard nih cepat menyular yer.. mama pun dh buat. Tapi buat 1 adunnan dan utk custard buat 2 adunan..sedap kek nih sedap lagi bila tergigit part custard tuh..hehehe
 
salam kak rosaliza

thanks singgah blog zana k

rajin tul akak nie..
nampak sedap..takp2 1st trial kalau tak berapa jadi..janji rasa nyer sedapppppp
 
salam... k.nor dah dpt agak, kek tu berderai sket sbb tu k.nor tambah susu nak bg lebih moist dan kurang berderai :)
 
aisey kak. nampak sangat sedap tuh
 
sedapnyerrr...
tapi saye tak pernah try makan lagi..sure sedapkan
 
kak nor tmbh susu,sue kurangkn tepung kak..lepas ni kurangkan tepung n tmbh susu terus baru best kot..haha..

nampak cantik je permukaan kek tu kak..hehe..rasa nak buat lg tp x terbuat2 pun nih..
 
wah dah sampai dapur akak dah kek ni...sedap kan..nieza pun sama kak kek tu jadi berderai sikit dan nieza pun ada tambah susu cair sikit sebeb tgk mcm pekat semcm jer takut lak keras..tapi bila bakar ok jer.
 
Assalam kak,erm akak pong da terkena virus kek nih gak ya,Sy pong ikut kak hasue kurang tepung aritu,tapi mmg still peroi gak,maybe betoi ckp kak sue,kena kurang tepung n tambah susu baru moist kut..Papun janji dah selamat masuk perut kan kak..
 
salam kak...wah! dh buat kek ni ekk..msh trasa2 lagi kesedapannya...hehe. hrp2 akak sht dan happy2 slalu yer...take care.
 
assalam rosaliza..taip tangan kiri?..amani kacau lagi ke..he he..
dak comel tu nak dilayan tu..nak kawan bermain..
 
Assalamualaikum Rosaliza...dah tinggal separuh ke? Tak aci ni...
 
alamak kak..kek pun boleh tergersang jugak ke
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...