Thursday, March 31, 2011

NASI KERABU PERANTAU

Assalammualaikum dan  sejahtera buat semua rakan taulan dan sahabat handai, adik-kakak dan semua.......


Hari selasa ari tu akk sempat juga buat nasi kerabu, sambil2 dok belajar mendeko cheese tart ngan Hasue, baru faham n reti sikit rasanya hehehe.


Akk tak ada sukatan yang tepat masa buat nasi kerabu ni, bila akk tengok kat  Myresepi @ Yani, resepinya lebih kurang je, jadi akk ambil c n p sini, Nasi kerabu perantau ni, sesui juga untuk akk ya, akk pun merantau juga kat KL ni, asalnya kat kampung je.


Nasi kerabu yang tiada kerabu..dan ikan goreng yang tidak di celup tepung, punyalah nak cepat


NASI KERABU PERANTAU  
Resipi asal : Yani @ Myresipi

Bahan-bahan ( 4-5 orang )


@@ Nasi @@


4 cwn beras
1 sudu kecil garam - akk tak letak
4 1/2 cawan air - macam masak nasi biasa.. nak lembik/keras kena tambah/kurangkan air
2-3 titik pewarna kuning - akk letak kaler biru
2-3 helai daun limau purut(optional) - tak letak
1 btg serai-diketuk(optional)- saya tak letak sebab tak suka. - akk pun
@@ Sambal Tumis @@


5-10 biji lada kering
1/2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1cm halia
1cm kunyit/ 1 sk serbuk kunyit - tak letak
200ml/ 1/2 tin santan pekat
2 btg serai
2 keping asam gelugur
2 sudu besar budu / 3 sudu besar sos ikan
garam dan gula melaka


@@ Sambal ikan @@


1 ekor ikan kembung- saiz besar
1 cawan kelapa kering/ kelapa parut - kelapa yang digoreng hingga kuning
2 ulas bawang putih
1/3 biji bawang besar (4-5 biji bawang merah)
1 batang serai
1cm halia


@@ Kerabu @@


kubis
timun
taugeh
daun kesum


@@ Bahan lain- optional @@


solok lada
telur asin
bawang jeruk
ayam goreng kunyit
sambal belacan


Cara-cara

## Sediakan sambal tumis ##


blend lada kering, bawang, kunyit dan halia sehingga lumat.
Panaskan minyak(kena banyak siket), tumis semua bahan blend tadi sehingga pecah minyak


## Masak nasi ##


Cucikan beras dan masukkan semua bahan utk masak nasi yang lain. Masaklah seperti masak nasi biasa.
## Cara sedia sambal kelapa ikan ##
Bersih ikan dan bakar. Sementara tu bolehlah goreng kelapa
Goreng kelapa tanpa minyak dengan api kecil sehingga jadi perang. Kalau kelapa parut ni kasar, bolehlah ditumbuk sekejap ketika kelapa masih panas-panas.
Asingkan isi ikan dengan tulang. Tumbuk isi ikan untuk kelihatan halus.
Tumbuk pula bawang dan serai, sehingga lumat. Kalau guna food processor masukkan bawang dan isi ikan sekali gus ke dalam food processor .
Campur sekali ikan dan bawang, goreng tanpa minyak sehingga agak garing.
Campurkan ikan dengan kelapa goreng tadi. Masukkan garam dan gula. Gaul hingga sebati.


@@ Kerabu @@


Hiris semua sayur dan gaul ratakan.
Bila nak makan tu, ambik sikit semua bahan dan letak ke dalam nasi. Boleh juga dimakan dengan bahan lain tu.. lagi sedap
Hiris semua sayur dan gaul ratakan.
Bila nak makan tu, ambik sikit semua bahan dan letak ke dalam nasi. 
Kali ini solok pun tak buat, kalo nak yang bersolok boleh klik kat SINI


susahnya n3 huhuhu, 

14 comments:

assalam rosaliza..nama pun dah sedap..nasi kerabau perantau..kalau dan dimakan tentu lagi sedap kan..
rajin rosa buat nasi kerabu..
 
mmg sah sedap ni...
selalu beli jer..ade satu kedai ni mmg jual masakan dr kelantan mmg best...kalau gi kedai lain mmg tak same rase dgn kedai ni...

saye suka mkn laksam jugakkk...
 
wahhh sedapnya kak...lama dh tak mkn kalau pekena ngan budu sedap tu..haha jgn tak tau org penang ni pandai gak mkn nasi kerabu tu..hehe
 
terus rasa lapaq nasi kerabu!!

waaa...sodap!!

entry baru : Kisah Secawan Kopi~
 
As salam kak rosa,
Nasi kerabu yg tak leh dipanggil kerabu ni sbb kerabunya takdak..haha.. Yg lain dh ada tp ulaman je yg ditinggalkn. Buh la kobis ke tauge ke. Lg best utk dimkn.
P/s : Byk ruang kosong di bwh n3. Akk delete la ruang tu. Igt kot blog ada mslh tknikal td.
 
akakkkkkk..susah lak nk tmbus sbb bila loading x abis2 gambar pun x nmpk..ni baru nampak nasik kaler biru cantik ler bebeno..
ingatkn nasi kerabu atau nasi dagang ni ada beras khas ke apa..takde ek kak?nasi kerabu ni tak pernah buat n x pernah mkn...hanya org rajin cam akak jer selalu buat kot..hihi...

sian akak susah nak ngentri..ada bodyguard dah ek..hihi..brp kilo dah amani skrg kak?
 
nasi kerabu??? ala kat pekan rabu ada gak ka.. tapi orang panggil nasi pekan rabu la.. kakakaka

Entry Baru Mizi : Sakit Bukan Main
 
}~ Kak Erna....heheh resipi tu ikut nama pemberi resipi tu heheh, sedap kak nampak je susah nak buat tapi senang n kejap je buatnya, mekasih akk rajin singgah umah kita
 
}~ Ainnoraini...assalam ain, kalo kita beli kena gerai yg best tak apa, tapi selalunya tak rasa keikanan tu kat sambal heheh

Boleh g klate sokmo lah kalo suka laksam heheh
 
}~ Nieza...assalam nieza, heheh orang penang la ni semua tahu mkn heheh, tapi takleh nak lawan ngan nasi kandaqkan heheh.

Nasi kerabu n budu takleh dipisahkan heheh
 
}~ Anis nisa....nasi kerabu menu yang simple tapi selalu org malas nak buat, mkn sodap heheh
 
}~ Adry@daun..alah kita tukar nama panggil nasi biru jelah heheh

Masa akk cnp resepi tu silap lak, nak delet tak reti tu jadi banyak kosong, tersilap enter masa tu heheh
 
}~ HaSue...alahai siannya sue tak pernah ke makan nasi kerabu ni..tak ada org jual kat srwak ke, sedap lah sue nasi kerabu ni kalo yg ada tumis, kalo yg sambal kelapa je tak best sangat sbb kering je

Meh g kampung akk setiap pagi mesti ada org jual nasi kerabu ni, rm 2.00 je sebungkus lauk ayam panggang atau daging bakar.

Kat Kl ni nasi kerabu tak best mana sue, nk mkn yg sedap sikit kena buat sendiri ,

Nasi ni guna beras biasa je, nak lebih aroma letak daun pandan n kaler biru je sue.

Meh la dok berjiran ngan akk nnt laju je tenet sue heheh
 
}~ Mizi...huhuhu takpe gak ada juga nasi pekan rabu heheh, akk lum pernah mkn lagi tu heheh
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...