Monday, April 25, 2011

CUCUR NASI IKAN BILIS

Menu breakfast hari sabtu, memandangkan ada nasi lebih , nak goreng sikit sangat, buatlah cucur nasi ni. Lagi pula lama juga lah tak buat cucur ni, masa ada nasi dingin pun tak buat juga. Pagi tu tak tau nak masak apa, akk pun buat lah cucur ni. Terim kasih Yatie kongsi resipi kat sini. Minta izin ya akk c n p




CUCUR NASI IKAN BILIS
resipi : yatiememories

Bahan-Bahan

  • 2 cwn nasi
  • 2 cwn air
  • 1 biji bwg besar
  • 2 biji bwg putih
  • 1/2 cwn ikan bilis
  • 2 1/2 cwn tepung gandum
  • 1 biji lada besar dihiris nipis (jika suka) akk blend sekali
  • Daun sup/bawang (di hiris halus)
  • sedikit garam
  • Minyak untuk mengoreng
Cara Membuatnya
  1. Blend nasi bersama air, masukkan sekali ikan bilis, bwg putih dan bwg besar...kisar sebati.
  2. Masukkan tepung gandum ke dlm bekas dan tuangkan bahan2 kisar tadi...gaul sebati.
  3. Campurkan semua bahan2 hirisan, garam dan gaul sebati.
  4. Panaskan minyak dan goreng adunan cucur hingga masak.
  5. Saya gunakan tangan saja utk men=jemput cucur ini....pastikan jari di basahkan sedikit dngn air supaya mudah. Selamat Mencuba... akk guna sudu, xpandai guna jari utk menjemput tu
best cicah sos cili + mayonis.

Tujuan tayangan ni takut2 ada yg ketandusan idea nak masak apa utk minum petang ni . 

9 comments:

salam kak..umah atie pon dok menayang jemput2 pisang gak...
 
Salam,

Saya tak pernah cuba cucur nasi. Terima kasih kerana kongsi resipi.
 
Derian tue campurkn sekali ngan adunan pisang tue.Resepi nie arwah mak selalu buat dulu..mmg sdp!cubalah...
 
Ada cucur nasi petang2 ni sempoi gak kenyang tu..
 
assalam rosa..sama ngan akak..mesti nak guna sudu..tak pandai guna jari..sedapkan cucur ni kalau makan panas2 dengan cili sos..
 
Assalam kak,sedapnyer cucuq,kalo pekena time suam2 tuh..Cicah lak sos,mmg marbeles..Pstt owh akak xpandai guna jari,hehekalo guna jari cucuq lebih bolat kak,ngee..
 
kalo tmbh udang jd cucur nasi udang laa kot yer kak...mcm2 pesen dh kuih muih skrg..hehe..ni mesti kjp je dah laris ek..nmpk pun terliur nih..lama x menyucur
 
Dh lama tk pekena cucur ikan bilis...sedap tengok cucur tu kak..cicah ngan cili sos...amboi enak aje....
 
nmpk sedapa jer.. terlior gak.. hehehe...
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...