Monday, April 18, 2011

KEK COKLAT MINYAK

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua, pengujung dan pembaca setia blog embun kaseh tercinta, terima kasih semua atas sokongan yang diberikan. Kunjungan kalian amat akk hargai dan sekali lagi terima kasih......


Isnin dah merangkak ke malam hari baru sempat on9, ada saje lah hal yang tak dapat dielakkan, pagi kul 8 lebih kat stadium hoki, jadi penonton je bukannya pengadil, kalo akk tak ada diorang boleh main gak heheh...saje nak bako semangat .


N3 hari ini kek coklat minyak resipi kak besah@myresipi. Akk ni pantang tengok resipi yang simple dimple gini suke sangat nak kongsi kat sini, mana lah tau kut2 ada yang nak memcuba sebagai hidangan untuk keluarga tersayang. Kek ni akk guna milo je, koko habis asyik lupa nk beli jer. kek ni dah lama akk buat.


Jom kita semak resipi, eh lupa pulak nak minta izin dari tuan resipi..minta izin ya kakbesah@myresipi, kita nk kongsi resipi kat sini pulak }~
kaler pucat je guna milo je


KEK COKLAT MINYAK
resipi asal : kakbesah@myresipi



Bahan-bahan ( satu acuan bengkang )


2 cawan tepung gandum
1 cawan gula pasir
1 cawan minyak masak
1/2 cawan susu pekat
1/2 cawan serbuk koko - akk guna 1/2 cawan milo jer
3 biji telur
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bicarbonate
secubit garam


Cara-cara


1. panaskan oven,sapu minyak @ majerin pd acuan & masukkan dlm oven biar panas.


2. ayak tepung,koko, soda bicarbonate & baking powder.


3. mesin telur, susu & gula hingga gula hancur & berbuih dgn blender cili.lepastu masukkan minyak & garam.blend untuk 5-6 saat lagi.


4. campurkan bahan blend td ke dalam tepung. gaul rata2 & boleh la dimasukkan kedalam acuan yg telah dipanaskan.


5. bakar dgn suhu 180'c selama lebihkurang 40 minit. 


elok je kek ni, resipi pun simple. dah 7.30pm ni....jom solat

14 comments:

kalo kek coklat ni memang fevret sy kak :D
 
salam kak
kek coklat mmg jadi feveret zana
nanti dah beli oven, leh ler try kek coklat nie..selalu tu buat kek coklat kukus jer
 
}~ Freaky...emm anak2 muda belia mmg suka sangat ngan kek cokelat2 gini, tapi yang ni, kurang sikit kecoklatan nya..mekasih freaky
 
kek cekelet versi milo..sedap tu..sama gak kan?cuma kaler jer pucat sket..pepon msti bdk2 suka tu..
 
assalam rosaliza..guna minyak masak rupanya.patut rosa tulis tajuknya kek coklat minyak..
mesti sedap tu kan..kalau dirumah akak ni..asal kek coklat aje..laku..ada aje yang suka makan.
 
patot la minyak...x berminyak ke kek 2?
 
Mak ai semudah abc. Sedap tak kak?
 
simplenyer resepi ni...resepi dari kakbesah@myresepi ni senang...fiza ada try kak besah punya donut... sedap... fiza suka donut tu...
 
as salam kak liza.


Kat sana ada puding laici. Kat cni ada kek cokelat, bermiyak lagi. amek bau jerlah ... ha33
 
kakkkkk..rindunyaaaa kat akak!semalam lg dah sampai tp x terkomen2 lak.hehe..
x terupdate smlm..best duk golek2 ngan zhariff n yana..pastu tenet asyik mintak refresh aje..tu yg mood blogging sangkut tu..

x abis lg nengok gmbr org main hoki bwh nih sbb x abis gmba kuar.

kek ceklat nih mesti perisa milo kan kak..agaknya cam kek milo spontan yg resepi sue letak kat myr kot..hehe..mintak sepotong!
 
Salam...Sedapnya kek Coklat ni..
 
owh kak pun ade kek cekelat ye jom kita tuko kak
 
sedapnya kek coklat tu kak...hmmm lambat sampai sure dh abis kan..jamu mata jer lah..hehe
 
as-salam
wow!terliurnya tgk KEK COKLAT MINYAK..sedap ni..
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...