Tuesday, April 26, 2011

KERABU IKAN TONGKOL

Kerabu ikan tongkol yang sangat sedap, secukup rasa.Hari tu ada tgk HaSue buat kerabu ni, mcm terliur je tgk.


KERABU IKAN TONGKOL
resipi : watieman@myresipi






Bahan-bahan ( Untuk 3-4 orang satu hidangan )

1/2 ekor ikan Tongkol(ikan Kayu) sederhana besar
2 labu bawang besar
2 biji cili merah
5 biji cili api (boleh tambah kalau suka)
sedikit air asam jawa dicampur dengan secubit belacan dibancuh
secubit garam ikut selera anda
air perahan limau kasturi/ limau nipis

Cara-cara

Ikan tongkol dicuci bersih dan dibelah dua
lumurkan sedikit garam pada ikan dan dibakar
Biar ikan masak sebelah baru dialihkan ke sebelah lagi
Sementara menunggu ikan masak bolehlah menghiris nipis...bawangbesar, cili merah dan cili api
Bila ikan dah masak perisi ikan macam nak buat kuah laksa
Campurkan dengan bahan yang dihiris tadi
gaulkan bersama dengan air asam & belacan, garam secukup rasa dan perahkan limau kasturi ....dah siap untuk dihidangkan.

nak g stadium jap g, eqa lawan kul 12.15pm, semlm 2 games kalah 1, menang 1, harap2 mng hari ni dpt masuk akhir

14 comments:

salam dari kak cek....

Kak cek tak penah lagi buat kerabu ikan tongkol ni...ingat2 satu hari nanti nak try jugak la buat...
 
assalam rosaliza..ikan pun boleh buat kerabu kan..
teringin pulak nak cuba....guna ikan lain boleh tak
 
Salam kak wah best ni sll beli ikan aya ni tak tahu nak masak apa,alih2 masak sambal je
 
tapi saye tak makan ikan tongkol...
kalau ditukar ikan lain sedap tak???
 
Salam kunjungan.. singgah la ke blog saya ;)

http://www.zuwairiaiman.com
 
kak... nak tya.. apa benda yang sebiji merah tu... macam buah ceri ja



Perlu sangat : KELIRU
 
wahh sedapnya kerabu kak...semua jenis kerabu nieza suka..maunya bertambah nasi ni..hehe
 
best tu kerabu..cam terasa nk soh bonda wat arr kerabu jantung pisang..masih terhutang tuh..apa kata kita pakat2 tuntut
 
salam..

First time dengar nama menu ni.. selalunya ikan tongkol masak nasi dagang jer
 
salam kak..sedapnya..sebut nama kerabu..semua pun sedapkan
 
Kak Ros, tak penah tau plak ikan tongkol bleh dibuat kerabu..ini kalu mkn dgn nasi panas, kow kow best punyer!
 
kak... cili cameron tu kat mana ada jual... macam sedap ja

Baru Lagi : Letih
 
as salam, saya suka masak ikan tongkol masak sambal sedappp
 
kak..cik abe sue suke banget kerabu tongkol nih..sedap katanya..
lenkali leh buat lg nih..terasa2 msm2 n lmk2 nya nih.
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...