Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

iklan

Friday, April 15, 2011

LEMPENG TEPUNG DN OATS

Lempeng yang berkhasiat, best je buat sarapan, semua makan, kira best tu, walaupun ada gak dengar suara dari jauh tu, tak sama ngan lempeng yang mama buat , rasa macam kuih je. Tapi 1 adunan tu habis dimakan cicah bersama susu manis je.


Oats ada banyak kat umah dan memang selalu beli oats, cuma makan je ikut angin heheh, byk yang tak termakan dari yang termakannya. Bila ada resipi simple gini, cepatlah sikit habis oats tu, lagi pula mmg tak rasa keoatannya.


Terima kasih buat KAKBESAH@Myresipi kongsi resipi ini. Minta izin nak Cn |P kat sini pula untuk rujukan dilain hari dan sebagai koleksi resipi yang pernah akk cuba}~



LEMPENG TEPUNG DAN OATS



Bahan-bahan ( 6 keping )


2 cawan tepung gandum
1 cawan quaker oats
1 bj telur (jika x bubuh pn xpe,cuma lempeng akn mdh koyak)
1/2 sudu teh garam
Akk letak 2 cawan air 


Cara-cara


bancuh semua bahan bersama air paip hingga menjadi sprti batter goreng pisang.


panaskn kuali yg sesuai, lenser dgn sedikit minyak & tuangkn 2 senduk adunan, lenggangkan kuali hingga adunan rata. 


bila telah agk garing, tebalikkn lempeng dgn cara melambungknnya..ala2 chef gitu..hehe..


buat lh sampai habis & bolehlh dihidangkn bersama serunding daging, sambal tumis, kari dll....dan juga susu


jom sarapan, tp dh basi hehe

11 comments:

Amboi kalau dapat makan panas2 ni mesti lagi sedap
 
Assalam kak,Sekali sekala layan lempeng best gak kan..Hi Amani tgk tido ke..
 
}~ Kak sam ..mmg sedap mkn masa baru angkat dari kuali tu heheh, lagi pula tak berminyak
 
pon pon..tumpng makan kat umah akak ek....
 
}~ Zaliedana..assalam heheh menu org malas nk masak, tapi best gak mkn ni. Amani dok tido tu, dpt lah n3 pg sikit, heheh, syifa wat pe tu
 
}~ Anna Qawina...meh2x mkn akk suka mak buyong nak mkn ni, rajin je nak buat lagi, ana sihat ke
 
sedapnye kak...fiza ada juga dok buat lempeng nyior (kelapa)dan lempeng pisang....x pernah lagi cuba lempeng oat...sesekali nak kena try ni...he he he
 
Assalam kak rosaliza,
kita ambik recipe blended orang cake tu ya..tapi kita dah tukarkan jadi madeleines..thanks ya kak..
 
Assallamualaikum kak Rosaliza..
Kak, menu sihat ni kak.. Bagus utk mengamalkan diet rendah lemak dan rendah kalori..
 
ada macam rasa lempeng kelapa x kak?hehe..kalo kat umah pun lempeng2 nih mmg kena cicah susu manis jer..sedap je kan..cuma yana suka colek2 makan susu tuh..haih abis laa menitik2..huhu
 
aduh kak..baru perasan,lupa sign out dr cek emel td..hehe..masih guna akaun satu tu rupanya utk ngomen..hihi
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...