Wednesday, April 13, 2011

ROTI PAUN NEKMA

^Terkebetulan tuan punya resipi letak nama gitu, sama ngan anak2 akk panggil nenek mereka nekma. Roti ni senang sangat nak buatnya. Akk pun dah lama buat, mcm biasa tak nyempat nak n3.






ROTI PAUN NEKMA
resipi : meow@myresipi


Bahan-bahan ( 2-3 loyang sederhana )


1 sudu kecil yis kalau nk cepat naik taruk 2- 21/2 sudu kecil.
1cawan air suam
½ cawan gula
½ cawan marjerin/butter
Tepung gandum bergantung di taruk masa menguli.
sedikit minyak utk dilenserkan diatas roti
Cara-cara

1 cawan air suam dicampurkan yis biarkan seketika hingga larut. Sediakan besen tarukkan sedikit gandum lebih kurang ½ cawan kedalamnya. Kemudian masukkan air suam yg bercampur yis tadi kedlm besen yg berisi gandum.


Kemudian masukkan pula gula kacau hingga gula hancur. Kemudian masukkan marjerin/butter kedalamnya kacau sampai sebati.


Sesudah itu di letak sedikit demi sedikit tepung gandum di adun sampai boleh diuli. Jangan diisi terlampau banyak tepung takut jadi keras Cuma agak2 boleh diuli dgn tangan dan tidak melekat ditangan sahaja sampai menjadi doh yg lembut. 


Kemudian doh direhatkan sehingga ½ - 45 minit.. kemudian boleh dibentukkan bulat2 (ikut suka hati) dan di susun ke dlm loyang yg telah dialas baking paper (mcm MIL buat dia alas daun pisang-fuhyo naik dan bangkit bau dia).


Dibiarkan naik sampai 2 kali ganda lepas itu dilenserkan minyak ke atas roti yg dah kembang kemudian bolehlah dibakar dgn kepanasan 180C selama 10-15minit dlm oven yg telah di panaskan terlebih dahulu.. gambar atas dah kembang tunggu nk masak tu
slamat mencuba. senang banget ni
sedap cicah ngan teh 0, ank2 mkn ngan nutella

16 comments:

assalam rosaliza..kot letak inti kelapa pun sedap agaknya ni kan..tak perlu cicah2 dah dah manis..he he..memandai aje akak ni..
 
}~ Kak Erna... Assalam kak, saya rasa pun best la kak kalo letak inti kelapa atau apa2 kat dalam tu..heheh mekasih kak
 
ehek..roti paun nekma ingatkan resepi bonda tadi.pastu terpikir plak bila masa la bonda kita pandai wat roti ahaks..wah rajin tul kakakku meroti sejak dua menjak ni..sedap tu mkn roti panas2 kan?
 
}~ linapg.... tu lah akk tgk tajuk dia ingat kat bonda kita hehehee..setakat roti kukus aka pau pandai lah dia.

a,a mmg best mkn time panas2 kuku tu, roti yg tak serupa roti hehehe
 
As salam kak rosa,
Igt kot bonda yg buat roti ni.. Tu yg mai tgk.. Tak penah pulak bonda buat roti sblm ni...hehe..
 
}~ Adry@daun..heheheheh tu nama asal tuan resipi yang bagi heheh, bertuah kalo bonda aka nekma nenek anak2 kita yang reka cipta heheh
 
sedapkan makan cicah dengan teh o heheehh lapo pulak tengok ghoti akak tu
 
}~chik mimi....kalo belum mkn lg, time2 gini semua nmpk cam sedap je kan mimi hehehe
 
salam..bestnya roti tuu..mintak ckit..hehee
 
uisshh ada roti kat sini....sedapnya kak bak mai 2 ketoi nk minum ptng ni..hehe
 
}~ Yana..assalam yana, akk dah hantar tadi 2 ketui heheh
 
}~ Nieza....oh nieza ke yang nak 2 ketui, roti akk tak segebusss roti nieza, asal ada rasa roti je heheh, tapi cicah2 sedap gak la hehe
 
assalam kak ros..spesel sungguh nama roti ni...susah mau dpt!
 
as salam, nampak cam lembut jer roti tueee..saya tak pernah try lagi buat roti.
 
wah........
roti paun...
tak perlu cari kat ganu lagi..


p/s:BW & folo..mehla jenguk belog saya..salam kenal!(^_^)
 
akak..tertinggal ketapi nih..rajin beno meroti...mmg xyah beli roti dah nih..x lama lg mesti cik abe belikn breadmaker nih..hihi...ada lg x roti tu kak?
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...