Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

iklan

Wednesday, June 15, 2011

TALAM MARBLE

Sebenarnya talam ni akk buat masa belum balik kampung hari tu lagi, Bila balik Kl Amani pulak tak berapa sihat, jadi akk pun kurangkan sikit aktivi kat dalam blog ni. 


Akk pun sama ngan LINAPG, talam  ni buat masa hobi suka menerai resipi kat MYRESEPI. Memang banyak resipi yang akk cuba,. talam ni salah satu yang akk buat satu ketika dulu. Masa dulu2 selalu cuba resipi tapi tak pandai nak hantar report, pas tu barulah pandai.






Resepi akk copy n paste dari rumah linapg



RESEPI TALAM MARBLE 
Bahan-bahan (5 orang)
  • 100 g tepung Hoen Kwee (putih)  - akk guna 85 gm
  • 3/4 cawan gula- 1/2 cwn lebih sikit
  • 1 liter santan - 800 ml
  • secubit garam
  • 2 sb serbuk koko 

Cara-cara

  1. Satukan kesemua bahan ke dlm mangkuk kecuali koko dan dibahagi 2. 1 bahagian di campur koko.
  2. Masak adunan dlm periuk yg berasingan sehingga pekat,licin dan kelihatan meletup2. Matikan api.
  3. Marblekan adunan berselang-seli warna hingga habis di dlm loyang yg dibasahkan terlebih dahulu.Sejukkan.
  4. Siap utk dipotong dan dihidangkan.
  5. Cara2 ke 3 hendaklah dilakukan dgn cepat krane adunan cepat mengeras
memang cepat sangat puding ni keras...oleh itu, kenalah laju2 sikit memarblekannya. Tapi akk tak berapa pandai lagi bab marble2 ni.

20 comments:

npk sedap kak...tp sy bab2 masak mmg fail..hehe..lame tak jenguk akak..=)
 
cantik je akak marblekan kuih tu.
kak, fiza nak tanya, tepung hoen kwee tu tepung apa? kalau guna tepung lain selain tepung tu, boleh tak?
 
Salam kunjungan... teruskan berbloging.. senang2 singgah la ke blog saya ;)

http://www.zuwairiaiman.com
 
sedapnyer kak...nampak cantik marble akak tu...ni kalau makan sejuk2 best ni...sejuk jer anak tekak ni....he he he
 
cantiknyaa...
rasanya pasti sedap... :)
 
sedapnyerrrrrrrr........



p/s:jemput JOIN giveaway nie
http://noremyrahmat.blogspot.com/2011/06/1st-giveaway-princess-house.html
 
Cantik talam tu kak! Nak tapau :)
 
Erm sedapnyer talam kak..Cantik dahla tu kjadian talam akak..
 
Cantik talam tu...rasanya pun pasti sedap kan..
 
aniz dah penah try...mmg sedap...
 
memang mabeles!!
 
assalam rosaliza..cantiknya.talam..
akak ambik resepi ye..
 
dah cantik sgt marblenya tu..
 
salam..cantiknya talam tuu..mst best nii..bleh msk list..hehee
 
}~ Al Hakim..sedap hakim lemak2 manis gitu, tak pe tak pandai masak pun kedai byk boleh tunjuk2 je heheh..nnt dok umah sendiri atau blk kg boleh la suh mak ajar msk2..selamat belajar ya
 
}~ Naimatl hafizah...hehehe tak cantik mana pun marble tu fiza, mekasih fiza
 
~ bobhanburry....tq2 singgah sini,

~ hafizah mohamad.... mmg sedap bila mkn sejuk2 tu fiza, leh la cuba nnt
 
As'salam Rosaliza

Cantiknya marble kat talam ni. Hb memang suka kuih2 talam sama lah dgn kak ct juga. cuma nak buat talam ni ada malas sikit, boleh gitu tak..hehehe.
 
nampak cantik sangat dah talam akak nih..eh simple je nak buatnya ek..cam nak try je..sedap ye kak?
 
amani dah sembuh ke kak?zhariff selsema sket2 lg ni..kemain lasak dia skrg..hehe
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...