Friday, January 13, 2012

FRUIT JELLY

Assalamualikum dan salam sejahtera buat semu. Apa kbr semua, diharapkan semua berada dlm keadaan sihat walafiat. KL buat masa sekarang ni teramat panas, kering dan berangin. Pokok2 akk pun macam kering je, itu pun dah siram juga sekali sekala. Kat sini bukan tak hujan langsung, tapi hujan tu turun sedikit dan sekejap je, tapi alhamdulillah hujan juga. Kesian rumput2 dah kering kegersangan heheh, daun2 pokok di sekolah dpn rumah akk pun berguguran.


Panas2 mcm ni mmg sesui sangat mkn fruit jelly mcm ni, nyaman je tekak.  Copy n paste dari rumah Linapg


FRUIT JELLY

Bahan-bahan ( 4 orang )

  • 4 biji limau- large size
  • 10g serbuk agar-agar
  • 5 cawan air
  • Jus perahan buah limau/oren
  • 1/2 cawan gula
  • secubit garam

Cara-cara

  1. Buah limau/oren dibelah dua.Keluarkan isinya.Saya korek guna sudu jerr
  2. Isi limau tadi diperah untuk ambik jusnya.Tapiskan
  3. Masak agar2 bersama gula dan garam hingga agar2 dan gula hancur.
  4. Masukkan jus buah limau tadi.Kacau sekejap.Tutup api
  5. Tuangkan ke dalam kulit limau tadi.(Kulit limau/oren sy letak atas gelas supya senang nak tuang)
  6. Biarkan sejuk dan jelly keras. 

msk2 utk lunch pula

15 comments:

Assalam tuan rumah..kak ham datang ni...dah lama beno kak ham xsinggah ya....tuan rumah jamu kak ham fruit jelly la...bestnya...sejuk je masuk tekak...kak ham nak tambah lagi boleh...malu2 meow..meow..meowww
 
Rosaliza,memang sesuai la jelly tu dihidang time cuaca panas..nyamannn.
 
salam liz,,dah lama akak tak buat fruit jelly ni..sedap makan time panas2 ni..
 
sedapnya..kak rosa..suri teringn nak buat dr tahun sudah lagi....tak terbuat2 lagi huhu
 
Bila le saya nak buta jelly ni. teringin sangat
 
Rosa,
pernah sekali Amie buat, bukan main lawa lagi, tapi bila nak potong rupanya 'keterlebik'an! waaaalllaaaa.... tak jadi post!
 
salam kak rosa.. tun suka buat ni, jd buah tangan. lucu je bila org ingat tun bawa buah oren ;p
 
Assalam kak,jely nih kalo wat time jamuan n buah tangan mmg sesuai sgt kan,sbb mmg nmpk sebiji cam buah oren..Sedapnyer mkn time cuaca panas cam skng kan.
 
"laa ingatkan oren tadi patutlah nampak pelik,rupanya isinya dah dikorek dan di letakkan jelly tu..emm sedap tu kak,nanti nak try lah.."
 
salam kak liza... suke tgk fruit jelly ni..sy pun suke mkn.. sedap kn :)
 
cabtik kejadian fruit jelly ni..bleh amek tempahan dah ni hehehe
 
Assalam kak, sana panas sini lak sejuk beku tapi kalau dpt mkn jeli ni sedap juga.suka mkn jeli tapi malas tul nk buat..hehe
 
salam Rosa...atie singgah nk tapau fruit jelly tu,habih dah ker?
 
nani pernah buat ni...warna memang pucat cenggini jugak..pastu nani tambah sunquick sikit + warna kuning oren. pekat sikit warnanya tu..tapi memang lain aroma jelly ni kalau letak dalam kulit ore berbanding masuk jelly mould tu..yg dalam kulit lagi sedap!
 
ni menu meja beradap alla ni..hik2
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...