Thursday, January 5, 2012

SPAGHETTI CABONARA

Assalamualaikum buat semua dan salam sejahtera, baru2 ni akk buat spagheti cabonara, ada yang suka ada yang kata lagi sedap yang merah tu, huhu macam2 kerenah anak2ku ini, tapi habis juga lah yang akk buat tu. Bagi akk layan sekali sekala memang bestlah lemak berkrim rasanya.


SPAGHETI CABONARA
resepi :  bellmikenzo@myresipi
Kongsi bersama : embunrosaliza


Bahan-bahan ( 6 orang )

1 Paket Pasta
2 Tin Cabonara Prego - akk guna setin je
1 Labu Bawang Besar Bombay ( Potong Dadu )
4 Ulas Bawang Putih ( Potong Dadu )
2 Kotak Kecil Susu Penuh Krim - akk guna kotak besar
Butter Untuk Menumis
Cendawan Butang ( Dihiris Nipis )
Udang & Sotong ( Ikut suka nak letak berapa banyak...nak letak seafood lain or daging cincang pun boleh ) - akk letak udang n sotong je
Bahan Perasa Secukup Rasa- akk letak kiub
Akk tambah 2 sudu besar tepung jagung
Cheese & Parsley Flakes untuk ditabur di atas spaghetti selepas masak
Cara-cara

1. Rebus spaghetti hingga lembut,masukkan secubit garam dan minyak sedikit,ketepikan.
2. Panaskan kuali,masukkan butter dan tunggu hingga cair
3. Masukkan bawang besar & bawang putih,masak hingga bawang layu dan mengeluarkan bau harum
4. Masukkan pula udang dan sotong,masak sehingga air sotong kering sedikit,selepas itu masukkan pula cendawan butang
5. Setelah itu,masukkan Prego Cabonara Sauce kedalam kuali dan terus tuangkan susu penuh krim,jika anda beli susu dalam kotak besar,sukat susu didalam tin Prego tadi,1 tin prego bersamaan dengan 1 tin susu ( yang telah disukat menggunakan tin Prego tadi...paham x??) XD
6. Kacau hingga sebati dan pekat,jika x nak pekat boleh tambah air sedikit,masukkan juga bahan perasa
7. Boleh lar dihidangkan dan tabur cheese & parsley flakes diatas spaghetti tadi jika suka...selamat mencuba .

13 comments:

Salam Liza...
nampak berkrim sangat spageti tu...pagi tadi kite pun sarapan spageti gak..
 
assalam rosa..anak2 akak pun suka yang merah jugak..
 
wahhh...my fav ni kak.tgk akak buat dah terliur la tapi sabar jer la puasa ni..hehe
 
anak anak spaghetti gini tak suka,tapi mak dia buat ajer..diarang pun suka yang merah2 gitu..terasa kepedasan nyer..
 
sedapnya kak rosa..saya pun ada spageti lagi kat rumah ingat nak buat cabonara jugak..tapi tak tau la bila nak dtg rajinnya...hehhehe
 
salam kak rosa...liza xprnh lg buat spagetti carbonara ni, tkt anak2 xmkn...hihihihi
 
Kalaulah saya jadi anak Kak Liza.. mesti hari2 makan sedap.. gamaknya gemuk ler nanti..huhu
 
enak banget nih! Amie suka kuahnya.... tapau siket ye, bubuh kuah lebih2.
 
amboi...sesekali makan spageti memang sedap kan kak, kalau selalu sangat takut bosan pulak
 
salam kak liza.. dh mlm2 baru bertandang dapur org.. dh habis ke tu? tun xpernah buat carbonara, mmg lg suka mkn kuah tomato pedas2 sket. tp sesekali tukar selera ok gak kan.
 
fuhhh sedapnya...!!!!
Errrrrrr..kena merajinkan diri ni kalau nak makan.....
 
Assalam kak liza,sy pernh wat carbonara nih sekali,pastu hb xsuka,dia lbh suka yg bolognaise,sbb muak katanya,tapi sy suka jer semua,mmg sedap kan,lmk berkrim..
 
sepupu sepapat kat sini, kalau pesen putih ni kureng sket.Depa suka yg bolognese tuh..kena ada kaler merah walaupun tak pedas.cam2 tekak bebudak
Mama teringin nk mkn yg carbonara pun terpaksa telan ayaq liuq jelah huhu
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...