Thursday, February 23, 2012

NASI MENTEGA

Assalammualaikum buat semua, masa buat nasi ni sebenarnya adik akk Egie, datang rumah 3.2.12 lagi, akk xplan pun nak masak nasi ni, hari tu menu  lauk ayam gulai n ayam masak merah, rasanya sesuai lah kut dengan nasi ni, lagi pula nasi ini teramatlah mudah.


NASI MENTEGA @ BUTTER RICE
Resipi : Ikanpatin@myresipi
Kongsi bersama : embunrosaliza.blogspot.com

Bahan-bahan ( 6 orang )

4 cawan beras
1 1/2 inci buttercup (ketebalannya)
2 biji bawang merah dimayang halus - akk tambah 3 ulas bawang putih
sehelai daun pandan
2 kiub ayam
1/2 cawan kismis
Cara-cara

1. Basuh Beras. Toskan. Cairkan mentega dalam periuk nasi. Goreng bawang hingga terbit bau.
2. Masukkan beras. Kacau rata. Masukkan Air secukupnya.
3. Akhir sekali masukkan daun pandan, kiub ayam dan kismis. Kacau sehingga sebati.
4. Sedap dimakan dengan ayam goreng, coleslaw kentang putar.

Nasi tak berlauk, biasanya kalo buat untuk makan malam tak dapat nak ambil gambar, lagi pula cahaya tak cukup, gambar blurrr. Nasi masak terus ambil gambar nasi jeerr

17 comments:

makan dgn ayam goreng je pun sedap kan kak..rasa mcm nak buat je la ari ni..mudah pun ye..thanx ye
 
Salam Kak..Kalau makan ngan ayam goreng berempah/salut tepung mesti best ni....
 
salam kak rosa....perggghhh sampai sini bau nasi ni, wangiiiii...
 
Rosa,sedapnya menu hari ni,gue suka nasi mentega..
 
nasik mentega ni memang sedap,.selalu buat campur ngan kismis pastu goreng fish fillet..
 
akak pernah masak nasi nie dulu..mmg laku kat rumah..ada ayam masak merah ngan acar...tak toleh2...
 
Sedapnyaaa...sampai ke sini boleh bau.. hehehehe...

**baru saya tahu buah kt bawah tu namanya buah ulat bulu..saya sangat suka makan..dulu kat taiping banyak.. tapi skg ni dah dok kat subang..mana nak cari lg..keliling hutan batu.. hehehe...**
 
tun pernah buat nasi goreng mentega je, nasi mentega makan ngan lauk2 xpernah try lagi. rasa ala2 nasi ayam la kan sbb ada kiub ayam tu.
 
assalam rosa..memang mudah caranya..memang boleh cuba ni..
 
salam Rosa...sedapnya tp klu ada ayam goreng berempah mmg sesuai nih!
 
Assallamualaikum kak Rosa..
Mmg mudah sangat nk buat nasi ni kan kak.. Bahan2 pun tak banyak. Sesuai makan dgn lauk2 akak tu.. Bila2 nak cubalah..
 
terasa special plak dapat mkn menu cmni...hehe
 
nasi mentega ni makan ngan apa pun best..ayam berempah ke ayam merah suma bleh masuk..
 
salam liza..lamanye kita x mai sini..pekabo?? alahai lama dh x wat nasi mentega..sedapnyer!
 
rsepinya nmpak mudah jer...esok cuti..nak try buat jugaklah...
 
Pernah juga masak nasi ni, tapi tak letak bawang... nanti nak try guna resipi akak ni lah :)
 
ni makan time suam2 panas sedap amat ni kak..lauk simple2 pun best kan!hehe
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...