Monday, February 27, 2012

SARDIN MASAK KICAP PEDAS

Assalamualaikum dan selamat pagi isnin buat semua, rasa macam sekejap je ari2 yang berlalu, tak terasa dah pun di penghujung bulan febuari dah. Ok bercerita tentang menu n3 hari ini ya, sebenarnya agak lama juga lah lauk ni di buat, masa kak nor buat tayangan amal rumah dia lagi akk buatnya, mekasih kak nor. Hari tu masa ada email tentang sardin ni anak2 semua tak  nak makan sardin, tapi la ni dah ok kembali.


Lauk hasil dari pancingan eh  skodeng dari rumah kak nor secubit garam. Kat rumah ni memang ramai pengemar tegar sardin. Selalunya akk masak sardin kicap Hana tu.  Kali ini mencuba style kaknor pulak. Kata juri " macam mana mama buat sos dia sedap la" ,  Minta izin ya saya C n p resipi ya kak nor untuk rujukan masa depan. 




SARDIN MASAK KICAP PEDAS
resipi : K.Nor@SecubitGaram
kongsi bersama : embunrosaliza.blogspot.com

Bahan:
1 tin kecil sardin ~ k.nor guna brand Pertima - guna tin besar 
2 ulas bawang putih ~ diketuk dan dicincang
3 ulas bawang merah ~ dimayang
1 sudu besar cili mesin
5 - 7 sudu besar kicap manis
5 biji cili api ~ diketuk
1/2 cawan air
1/2 labu bawang besar ~ dipotong bulat
1 biji limau kasturi
sedikit garam
minyak


Cara:
Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan bawang merah hingga wangi.
Masukkan cili mesin dan tumis lagi hingga garing.
Masukkan pula kicap dan sos dalam tin sardin.
Masak sekejap dan masukkan air dan garam. Masak lagi hingga mendidih.
Masukkan ikan sardin dan cili api, biarkan merenih.
Masukkan hirisan bawang besar, kacau seketika dan padamkan api.
Perahkan limau kasturi ke dalam masakan dan kacau rata.
Angkat dan hidangkan.


Sedap di makan bersama nasi panas dan telur dadar.

12 comments:

Assalam kak ,saya kalau lauk sardin tukang masak aje saya kurang gemo heheheh sesekali tu kalau kena bestkan
 
Adeh kak..terliur lak nengok sardin nih..lama dah x makan sardin.di kala lauk emergency mmg ngam sgt!pedas2 tu perah limau lak..pehh!
 
salam Rosa..dah lama xmkn sardin gak cam hasue.Kdg2 HB request suh masak sambal sardin ker br la msk..hihi
 
kena pegang ayat juri la kalau gitu ya.. hehe.. mekasih sudi cuba ya rosaliza :)
 
Salam akak.. wah nampak sedap tu.. tak pernah try masakan ini nampak sedap n senang nak wat.. tq kak.. kepelbagaian resepi ni... he he he
 
salam kak..
mesti terangkat menu utk lunch ni..sy lak terliur tgk..seb baik saya dah msk gulai ikan..klu x mau nyer sy buat menu yg sama ngan akak..huhu
 
Salam Kak Liza...Emmm sardine masak macam ni peberet hubby Sue lah ni...Tapi dia [asti akan buh kentang yang di goreng terlebih dahulu...
 
assalam rosa..satu2nya menu yang akak belum pernah masak..sardin masak kicap ni.
 
Lauk sardin masak camana pun tetap menjadi peberet.Antu sardin la katekan...
 
Sue,bestnya klu mkn sardin kicap dengan nasi putih yg panas2..
 
sedap tu k.rosa,,suri kalau nampak lauk sadin kt kedai mkn..mesti ambil,,suka,,tapi kt umah jarang msk sadin sbb ank2 n suami jenis "alahan"kalau mkn sadin huhu
 
saya selalu wat sardin, tambah sos cili & sos tomato je utk lebih byk kuah & pekat.. nanti nk try letak kicap plak...
:)
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...