Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

iklan

Monday, March 12, 2012

KEK PUDING KARAMEL

Selamat pagi dan assalamualaikum buat semua, semoga sihat sejahtera adanya. Bersua kembali kita di dapur alam maya ini...


Kek puding karamel, yang nampak sangat susah tapi sangat senang untuk membuatnya, cuma mesti pandai buat mana yang dahulu dan mana yg kemudian, insyallah senang je kerja. Cuci2 buat last sekali buat. Kek ini memerlukan telur yang betul2 segar, sebabnya pernah akk buat dengan telur yg di beli dari kedai runcit kecil2an, makanya bahagian kek mmg tak menjadi sebabbnya telur putih tak menjadi meringue





RESEPI KEK KARAMEL@KEREMEL
By: Munira
CnP : Linapg
bahan2:
(A)
2 sudu besar gula (utk bt gula hangus)
*tabur gula dlm loyang n msk ats api perlahan..biar gula hancur n wrna tukar jd perang)

(B) - Bhagian Atas  
1/2 tin susu cair FN...(blh tmbah klu nk karamel tebal ckit)
70gm gula kastor

1/2 sudu teh esen vanila
3 bj kuning telur...(klu tmbah susu cair kena tmbah gak kuning telur
 (C) - Lapisan Kek
140gm tepung gandum 
70gm gula kastor
3 bj kuning telur
135ml air biasa (linapg gn susu cair) - akk guna susu cair
1 sudu teh baking powder 
45ml minyak msk


(D)Merinque
6 bj putih telur
70gm gula kastor
1 sudu teh krim of tartar 

Cara membuatnya:
1. Kacau semua bhn (B) perlahan2...jgn bg berbuih2...nti x jd karamelnye...
2. masukkan (B) td dlm loyang gula hangus tadi.
3. pukul bahan (C)
4. pukul sampai bhn (D) smpai jd kembang n bila kita angkat dia x jatuh...
5. campurkan adunan (C) + (D) dan gaul ngan senduk hingga sebati..
6. bahgikan kpd beberapa bhgian n tak warna n paste klu nk..
7. masukkan kedlm loyang yg td..
8. Bakar cara double boiling - selama 1jam suhu 160-180C (linapg bako 150'C) gn api bwh sahaja. - 10 minit terakhir akk guna api atas sahaja
9. Bila msk angkat n rest 10 minit br t'balik kan kek yg dibakar tadi...
10.Masukkan dlm peti sejuk 1jam n lepas 2 mkn sejuk2...sedap...tahan dlm peti ais 5 hari tau....2 pun klu x abih d'makan..
bahagian atas nampak kering sikit bila di bakar seketika, bila kita terbalikkan pun kek ini tak melekat saki baki kat pinggan
bahagian karamelnya apa di terbalikkan, mmg puas hati tgk bila kejadian seperti yg diingni, walaupun tak secantik blogger masak2 yang pro
perasan jap ya....tak puas tgk, sambil mkn sambil tgk belang2 biru, hijau n pink tu, sangat menarik tq pada pencipta resipi yg kreatif ini

P/s Selamat pergi dan kembali buat linapg n famili serta Alla n Azmi. Mungkin masih lagi diawan biru, atau pun dah menjejak kaki disitu....jauh perjalanan luas pandangan. Semoga perjalanan kalian sentiasa dilindungi allah sentiasa n memudahkan segala urusan. Happy holiday, jangan lupa akk disini dan ole33xnya hahaha

13 comments:

salam kak rosa.. mmg cantik belang2 dia tu. kaler pun sweet je..
 
kak rgt jeles sbb saya tak buat lagi kek ni sangat cantik kejadiannya
 
nyum2...sedapnya...kek 2 macam eskrem padle pop rainbow..hehe
 
nyum2...sedapnya...kek 2 macam eskrem padle pop rainbow..hehe
 
tengok resepinya macam susah jer nak buat.....tak pelah, tgk gambar pun jadilah...huhuhu...
 
memang sedap...terliuq..

liza..akak try berkenalan ngan liza melalui fb..di fb akak guna nama acik sal
 
kek ni x boleh kukus ker?
 
@ Yusma
akk tak pasti la, tapi rasanya boleh kukus kut, cuma kat atas tu ladi lembap la sikit
 
Assalam Dik Rossa....rindunya pada Adik....wah cantiknya kejadian kek karamel tu Dik ooi..bila lah Akak nak dapat seru buat kek ni...Akak kerap juga buat puding karamel roti resepi Adik tu...sebab favorite anak dara Akak yang satu!!!TQ ya!
 
Salam Kak...Kek style macam ni sedap kan dimakan yang baru keluar dari peti ais...Saya pernah cuba resipi dari kak Yani@MyR dulu2 tapi versi ni belum pernah cuba lagiii..Tak tau bilalah nak mencubanya..rasanya semua blogger masakan pun dah lama duk tayang dalam macam2 versi lagiiiii
 
Assalam kak Rosa, lamanya tak singgah dapur akak ni..hari ni baru sempat terjah..bz sokmola. cantikla belang kek karamel akak ni.saya suka sgt kek ni kalau mkn sampai tak sedar setgh loyang pun boleh abis..hehe
 
Cantik kek akak...love memang tak reti one...heee! ;)
 
assalam rosa..cantik..rosa dah pandai buat
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...