Tuesday, April 17, 2012

KERABU TOMATO IKAN BILIS

Memalam baru nak letak N3. Sebenarnya dah lama juga akk buat kerabu ikan bilis ni, sedap dimakan bersama nasi, kalo bagi pengemar tomato boleh dimakan begitu saje, mmg sedap. Terima kasih buat mama Dania, Hana yang dah mula nak merempit dah la ni setelah balik dari JepOOng. Tq ya hana atas resipi ini, dh banyak kali akk buat:~



KERABU TOMATO IKAN BILIS
Resipi : HANA
Kongsi bersama : embunrosaliza.blogspot.com



Bahan-bahan ( 3-4 org )

  • 2 biji tomato - buang empulurnya n dihiris
  • segenggam ikan bilis goreng (bilis yg dh dikupas)
  • 1/2 biji bwg besar - dihiris
  • 3-4 biji cili padi (bergantung thp kepedasan) - dihiris
  • 1 btg serai - dihiris
  • garam
  • gula
  • jus lemon - optional
  • pak aji - klu suka
  • embun tambah kacang goreng

Cara-cara

  1. Ikan bilis goreng tumbuk kasar. Kemudian gaulkan semua bhn2. perasakan ngan garam dan gula. Klu nak lebih masam bleh letak jus lemon lebih.
  2. Dah siap! bleh la dihidang.......SeLaMaT MenCube..



23 comments:

Assalam Dik Rosa...nyummmy!
 
nani suke resepi kerabu mcm ni...pasni boleh try ni..
 
salam rosa..ikan digoreng aja pun sedap..dibuat kerabu lagi la sedapkan.
 
Kak rosa cayang sedap ni meleleh ayaq liuq cheq
 
Hidangan penuh khasiat dan menyihatkan ni... sedap lagi tu!
 
Kerabu cam nih mmg sedap kak rosa,ala2 kerabu siam kan..
 
sedapnye makan dngn nasi tomato sedap ni..
 
Sedapnya...penambah selera la ni..ada ikan bakar memang mantap..
 
boleh cuba buat arini..kalau rajin tengok bahan sume ada...maceh yer embun...
 
Salam akak.. sedap tu.. nyum2 erma wat kerabu mangga tapi lum n3 lagi ingat jap lagi nak n3 rayap umah akak bab nampak kerabu tomato tu.. sedap nyer..
 
assalam kak..
resepi yg mudah nak buat dan yg pasti terangkat bila makan ngan nasi panas..
 
salam kak,sedapnya tomato buat gini...
 
Salam Kak..kerabu ni antara kegemaran saya ni..ikan bilis digoreng garing2 antara penambat rasa....
 
Salam kenal kak rosa..sedap nampak kerabu ni,resepi yg simple n sedap ...I follow ye...
 
Lama dah x mkn kerabu tomato nih..kalo kat umah ni mak bapak budak je mkn beria..budak2 x pndg..huhuu..anak2 akak pandai mkn x?
 
Assalam kak rosa,
lama tak singgah sini..semenjak kejadian hari tu
memang kita tak jalan2 pun..maklum ler tak ada mood ..kerabu tomato ni memnag sedapkan kak..kita pun suka makan ni..bila time tak ada lauk, memnag boleh buat ni...thanks ya kak for the support kemarin tu..
 
nampak mmng sedap...boleh try buat jugak ni...baru nak merajinkan diri masuk dapur...
 
sedaptu... makan begitu sahaja lagiler best... khas untuk orang nak diet...
 
suka sgt kerabu..xkira lah kerabu apa pun..mkn ratah cmtu jer :-)
 
Salam kenal Embun, tak pernah buat kerabu tomato padahal dlm peti rumah akak tu sentiasa adaa. Mesti tak boleh buat banyak kan? sebab nanti dia berair.
 
selalu juga buat.. sedap.
 
tengok gambar pun dah kecur ni..
 
Makanan yang sungguh berkhasiat..:)
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...