Monday, May 21, 2012

PULUT PAUH @ PULUT MANGGA SIMPLE

Salam ceria buat semua, dan selamat menjalani puasa sunat pada yg berpuasa, besar pahalanya. Pulut pauh simple ni akk buat lamaaa sudah, sampai tak ingat dh, tapi masih di bulan mei jugalah. Sebenar lama dah teringin mencuba n merasa pulut pauh ni. Hari tu masa balik kelantan , kedai makan tu ada pulak jual pulut pauh ni, maka akk pun oder lah sepinggan RM5.00, rasanya mmg tak berbaloi dengan pauh yg agak masam n kuah yg cair atau ceroi dan  manis tahap gaban ( manis letting ) tak tahan tekak den, dengan kata lain tak menepati citarasa langsung.


Kebetulan ada mangga yg sangat manis akk pun masak pulut  nasi dengan rice cooker dan guna air sahaje. Lepas tu baru google cari resipi pulut pauh ni. Kebanyakkan resipi masak pulut guna santan atau pun di kukus kemudian gaul dengan santan n gula. Frust pulak rasa......Pas tu akk buat kuah pulak, alhamdulillah, sedap n sangat nikmat bila makan, semua anak2 suka :~




PULUT PAUH @ PULUT MANGGA SIMPLE
Resipi : embunrosaliza.blogspot.com


Bahan - bahan
1kg pulut - masak macam biasa


Kuah
2 cawan santan pekat
3 cawan air
2 sudu besar penuh tepung beras
gula - anggaran 3 sudu besar
garam - secukup rasa


Cara2
1. Satukan kesemua bahan di atas dan masak diatas api yg sederhana sehingga kuah agak pekat dan mendidih.


2. Sesuaikan rasa, kuah ni hendahlah sedikit lemak manis.  Siap





Sedap dimakan dengan mangga yg manis, anak2 akk makan pulut dengan kuah sahaje. Dan yang penting my Abe kata memang sedap.....

11 comments:

wah..nmpk sedap...kalau berkesempatan,nk beli mangga harum manis nnti..boleh bawa g KL..
 
Pulut pauh memang sedap....kalau makan hingga mnjilat jari...tmbah2 kalau pauh tu manis leting...
 
saya tak pernah makan dengan buah pauh kak dengan buah durian pernah ler
p/s :kak saya guna buah-buah kering yang jual kat supermarket tu untuk acar ada juga campur buah pala jeruk
 
tak sabarnye nak kelik kelate. nak make pulut pauh jugop!
 
salam rosa..tengok gambar pun dah terliur ni..kak memang suka sangat makan mangga..kalau dirumah ni bukan akak sorang..semua suka mangga
 
Sedapnya mangga masak itu...emmm..kecur liur tengok..
 
sedapnya pulut pauh, rindunya dah lama tak makan..
 
Salam akak.. teringat masa Boss bagi mangga harumanis dari perlis.. dia org perlis.. reramai kenduri mangga pulut bab dia suh wat mangga pulut he he he memang sedap lemak n manis... nyum3
 
pauh ni kiranya mangga laa yer kak?teringat lak bait,'pipimu bak pauh dilayang...'hehe..
X penah la mkn mangga ngan pulut kak..nmpk sedap jer tuu..kat sini xde dlm list order rasanya..nk order kat akk jelah.hehe..
 
As salam kak rosa,
akak guna pauh jenis pap tu? Nmpk mcm isi mas hitam je. Kat sini, pauh dn macang dh masak. Smpai tak habis nk mkn dah..
 
Assalam kak rosaliza,
lama juga kita tak kemari ya..sibuk ler kak..pulut mangga ni menga sedap kita pernah cuba dulu tapi style orang thai buat..lagi2 kalu dapat mangga yang maniss, aduhai terus kero biji mata sekejap..hehe
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...