Tuesday, June 12, 2012

MASAK LEMAK PUCUK PAKU

Salam ceria di hari selasa, N3 pertama di bulan jun, malas betul sekarang ni nak mengupdate. Alasan utama masak makanan main campak2 je pas tu tak amil gambar kedua menu ulang tayang yg biasa2 kalo yg luar biasa tu ambik juga gambarnya cuma angin rajin kirang sikit.


Menu sayur campak2 juga ni, dah lama sangat buat. Anak2 memang suka dengan sayur pucuk paku, tak kisah masak lemak putih atau lemak kuning, janji masak lemak, kalo goreng mereka kurengg sikit.


MASAK LEMAK PUCUK PAKU
resipi : embunrosaliza.blogspot.com


Bahan2


Seikat besar  pucuk paku - ambil bahagian lembut  sahaja
10 ekor udang
4 cawan santan
4 ulas bawang merah*
1 ulas bawang putih*
3 biji cili padi*
1 inci kunyit hidup*
1 kiub ikan bilis
garam secukup rasa


Cara2
1. Tumbuk bahan bertanda * 
2. Didihkan santan bersama bahan yg di tumbuk hingga mendidih.
3. Perasakan dengan garam dan kiub ikan bilis
4. Masukkan pucuk paku dan udang
5 Apa bila mendidih, sesuaikan rasa. Siap.


 Sedap dimakan bersama ikan goreng serta ulam2an dan budu

15 comments:

Salam rosa.akak anak beranak pun suka makan masak lemak pucuk paku ni.sedap kan
 
udang pon beso2 2..hihi
 
kak liza sodap tuh..wana ank beranak pon suka mkn sayur ni..wt plk masak lomak fuhh wallah.
 
Salam kak rosa ^^ tun paling suka mkn pucuk paku. mmg sedap masak lemak, goreng pun tun blh habis sepinggan..
 
Salam kakk..
Aduhu rindu serindu2nya ngan akak nii..nk reply kat chatbox akk tp error di situ.huhuu..
Sedapnya pucuk paku.kat umah ni lak suka yg ditumis dgn blacan.hee..
Pnh ke x msk lemak ek..lupa lak.hihi
 
salam kak.... kiter ngan suami cukop gemor pucuk ubi.. sampai sanggup tanam blkg umah... klu bli tuh asyik jual yg tua2 ajer! tensen sungguh... tp yg tanam tuh pon br nak idop.. aritu sempat petik dapat la seteot wat t**k kat celah gigi.. hahahaha...

amani mana? rindu ngan dier yg bam bam tuh..
 
pucuk paku memang sedap dimasak lemak kuning macam ni. ada ikan goreng kunyit pun dah cukup. perghhhh! mabeles!
 
Hadoiii Rosa! Sebenarnya aroma masak lemak itulah yang membuatkan Amie sering terpaku nak makan sayur pucuk paku... he he hehh
 
Salam Kak Rosa..suka sgt pucuk paku msk lemak kuning mcm nii..tambah plak ada ikan goreng..sedap..laju lah mkn nasi hihii
 
Ya Allah.. menguji kesabaran betul entri ni.. uwaaaaaaaaa..

hehe
 
memang sedap..!!!!! dari dulu smpai skrang, mmng suka ngan pucuk paku...
 
salam kenal kak Rosa..
enaknye makan ngan nasi panas + sambal blacan
 
Salam Liza..

amboi2x jeles kite tau!!!
pucuk paku mmg best kena daun yg muda2 aishhhh sedap nyer tak terkata hehehe
 
salam kak rosa...
masak lemak pucuk paku ni....kalau makan dengan pekasam mmmm.....!!!!
sedap tak terkata..
 
selalu terkena beli pucuk paku..yg banyak cuma batang yg keras tu..pucuknya tak sampai segenggam
tp saya suka pucuk paku
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...