Tuesday, January 15, 2013

DURIAN CREPE DAN FILLING CREAM KASTARD

Assalamualaikum dan selamat pagi buat semua, pagi ni tetiba ada angin rajin sepoi2 membisik di telinga akk, dgn rasa semangat yg waja lagi kental pagi sikit on pc. 

Sebenarnya dah lama akk tayang crepe ni kat fb tapi tak letak resipi, maknanya dah lama buat dan save resipi ni kat draf. 

Demam crepe sekeian lama sudah melanda,dan bermacam2 variasi intinya. Bagi  akk sekadar mencuba , rasanya utk mengambil sebarang oder tu banyak lagi nak kena belajar dan buat. Terima kasih pada semua penyumbang dan yg berkongsi  resipi yg ikhlas ini , semoga Allah memberkati hidup kalian dan memurahkan lagi rezeki masing.Banyak tunjuk ajar dari rakan2 blogger yg bermurah hati secara langsung atau tidak langsung.Terima kasih semua




COPY AND PASTE
Yatie memories
Kongsi bersama : embunrosaliza
Bahan-bahan- Adunan Crepes
  • 3 sudu besar rata tepung Hong Kong/tpng gandum
  • 4 sudu besar rata tepung kastard
  • 4 sudu besar rata tepung jagung
  • 2 sudu besar rata tepung ubi
  • 3 biji telur-di kocok2 je
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 1 sudu besar gula halus
  • 1/4 sudu teh garam
  • 250 ml susu cair- suhu bilik
  • 1 sudu besar mentega cair/minyak masak
  • Pewarna purple- optional - ER guna kaler kuning
Cara-cara
  1. Satukan semua bahan adunan dadar, kacau rata dan tapis. Rehatkan selama 20 minit. Adunan yang agak cair hasilkan dadar yang tipis.
  2. Panaskan kuali non-stick dengan api sederhana, sapukan pan dengan minyak makan atau butter dengan menggunakan kitchen tisu.
  3. Ambil satu senduk kecil adunan dan lenggangkan kuali ke kiri dan kanan hingga mendapat dadar yang nipis. Masak hingga atasnya mengering. Tidak perlu diterbalikkan.
  4. Angkat dan ulangi membuat dadar hingga habis.
  5. Untuk mengelakkan crepe kering lapis crepe dengan plastik Jangan di tindih-tindih semasa panas nanti ia tak cantik!
  6. Tunggu dia benar-benar sejuk baru boleh ditindih satu persatu
Bahan utk Inti
  • 1 cawan non dairy whip cream
  • Blueberry filling secukupnya
Caranya. 
 Ambil 1 cwn/ 250ml non dairy whip cream dan pukul hingga kental.
Masukkan dlm bekas dan simpan dlm petiais sementara menyediakan crepe.


Cara Penyediaan
  • Kepingan crepe ~ secukupnya
  • Non dairy whip cream- yg telah di pkl kental-(masukkan dlm piping bag senang di gunakan)
  •  Blueberry filling- secukupnya~ s
  1. Letakkan sekeping crepe
  2. Letakkan non dairay whip cream di atasnya
  3. Kemudian letakkan 1 sudu kecil blueberry filling - ER letak cream kastard dan durian
  4. Tutup kembali denga non dairy whip cream
  5. Lipat kiri dan kanan, atas dan bawah.
  6. Buat sehingga habis. Simpan dalam peti ais dan sangat sedap di makan dingi



RESEPI FILLING CREAM KASTARD
Kongsi bersama : embunrosaliza
(utk tuan resepi asal boleh rujuk link di atas)


200 gm susu segar

2 kuning telur

30 gm gula halus
*izah tambah 1sb tepung kastard
Kacau atas double boiler hingga pekat.

250 gm whipping non dairy ~ putar kental
* Satukan kedua dua bahan kaedah kaup balik.

** boleh juga durian di gantikan dengan mangga @ jagung krim dalam tin 

Suka sangat dengan kulit dia yg nipis dan tidak koyak langsung walaupun cubaan pertama. Cuma inti atau cream je akk letak tak banyak, tak berapa cantik n montok. tapi rasanya sangat sedap mcm aiscream

10 comments:

assalam liza..akak belum pernah buat..tak jumpa lagi non diary cream..cari di jusco.tesco dan giant..tapi tak jumpa ..kedai yang khas jual barang bakery je belum pergi lagi
 
assalam kak rosa..dah buat ke doyan crepe yang org order tu?
 
salam kak rosa.. kt sini dh x byk durian. pasni nk kene try filling lain2 pulak.
 
Cantiknya Dc dia....tergoda akak tengok.
 
ni la yang akak cakap tu ya? dah cantik kejadiannya walaupun baru kali pertama. saya pun teringin juga nak cuba inti kastard tu, asyik2 guna whipcream aje...
 
Saya pun tak bubuh banyak cream dalam crepe durian... cantik kulitnya tu!
 
Assalamualaikum, cantik menarik crepe deroyan kak Rosa tu..mmg sedap mcm eskrim kalau betul2 sejuk. kat sini dah x merasa nak buat crepe deroyan sbb deroyan dah abis musim :))
 
Hey! Quick question that's entirely off topic. Do you know how to make your site mobile friendly? My web site looks weird when viewing from my iphone 4. I'm trying to find a theme or plugin that might be able
to fix this problem. If you have any suggestions,
please share. Thanks!
My webpage online gaming
 
We're a group of volunteers and opening a new scheme in our community. Your web site offered us with valuable information to work on. You have done an impressive job and our entire community will be grateful to you.

my page - kostenlos book of raw spielen
 
Woah! I'm really loving the template/theme of this site. It's simple,
yet effective. A lot of times it's very difficult to get that "perfect balance" between user friendliness and appearance. I must say that you've done a superb job with this.

Additionally, the blog loads very fast for me on Internet
explorer. Excellent Blog!

Also visit my web blog: book of fra
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...