Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

iklan

Friday, March 22, 2013

NASI BERIANI

Assalam dan salam1malaysia buat semua. Suka sangat akkmakan nasi beriani,yang beli takcukup pulak,sebungkus lauk dagng hitam , acarn papadom dah rm 8.50 huhu,baikbuat sendirilagi bebaloi, beras sepuluh ringgit lebih je,boleh mkn utk lunch n dinner sekali heheh.

Jom tgk resipi yg akk amikdari mah adinda akk Linapg,tq ya banyakresipi yg akkambildari blognya



NASI BERIANI
Resipi : LINAPG
Kongsi bersama : EmbunRosaliza

BAHAN-BAHAN:
  • 1 kilo beras basmati ( cuci bersih dan rendam +/-30min)
  • Air (sama ngan sukatan beras )
  • 2 paket rempah beriani maggi ( jadikan pes)
  • Rempah tumis 4 beradik 
  • Ayam ( ikut suka byk mana nak boh )
  • 1 cawan susu cair
  • 1 labu bawang besar ( blend )
  • 2 kiub ayam maggi
  • 3 helai daun pandan simpul
  • Daun pudina, kismis, gajus & daun ketumbar ( hiasan)
  • Minyak sapi / minyak masak / mentega
CARA PENYEDIAAN:
  1. Tumiskan bawang besar & rempah 4beradik hingga wangi ( bawang sedikit layu )jgn sampai garing ya..nnt pahit xsedap lak
  2. Masukkan pes rempah beriani, tumis lagi hgga pecah minyak.
  3. Masukkan ayam, kacau hingga ayam separuh masak
  4. Masukkan beras, kacau sebati ngan rempah2 tersebut
  5. Masukkan air, susu cair, kiub ayam, daun pandan, kismis dan gajus. Simpan sedikit ksmis n gajus utk hiasan
  6. Tunggu hingga nasi kering (kacau sekali sekali).Bila nasi kering kecilkan api tggu hingga nasi masak (seperti msk nasi biasa)
  7. Bila nasi masak, gembur2kan nasi dan masukkan daun pudina. Daun pudina akan membangkitkan aroma nasi beriani ni.
  8. Taburkan kismis, gajus, daun ketumbar sebagai hiasan
makan bersama daging hitam resipi dari TMK juga, sangat sedap

10 comments:

lama tak makan nasi briyani
 
assalam liza..akak dah lama tak buat nasi beriani ni..terliur tengok nsi liza ni
 
2 mggu sekali setiap hari jumaat mesti pekena ns beriani...:)beli jerr..:)
 
sedapnya nasi beriani tambah digandingkan ngan daging masak hitam tuh.Lagi diperangat lagi sedap dgg itam tuh...
 
5 hari lepas kita baru jer makan nasi beriani ikan...sedapnyaaa...tapi makan kat kedai la hahaha...
 
nampak senang jgk yer..nanti nak cuba la..
 
Saam kak rosa.. lama betul tun xmakan nasi beriani. terliur tgk nasik kak rosa nih.
 
sedapnyerr kak...nasi beriani ni..mintak sepinggan kak...he he he
 
subhanallah, sedapnyaaa..
tgk dari gambar pun dah berselera..
 




SAFFRON STIGMA, 1 GRAM = RM 36 SAHAJA(termasuk pos)
*15 terawal akan diberi 1 uncang teh saffron secara percuma!

Khasiat: saffron boleh membantu proses penghadaman dan menghilangkan bau mulut., menguatkan ingatan, agen anti barah,kencing manis, merawat amenia (kekurangan zat besi), mengawal tekanan darah dan kolesterol, mengurangkan risiko serangan penyakit jantung, melancarkan pengaliran darah (haid), merawat penyakit saraf, gout,keletihan, sembelit, Mengurangkan kesakitan pada kanak-kanak ketika tumbuh gigi, bisa-bisa sendi, merawat penyakit saluran kencing (renal colic), kesuburan (fertility), menambah selera makan untuk kanak-kanak (increase appetite) dan ia turut digunakan sebagai perangsang tenaga batin dan penenang (sedative),Menyembuhkan sakit perut, pening, sakit gigi, sakit mata dan pelbagai penyakit lain..

Boleh digunakan dalam masakan:Dibubuh dalam masakan seperti nasi beriani saffron, nasi ayam saffron, nasi minyak saffron, nasi arab mandi,ayam/kambing kuzi,ayam/daging kari.
-Dibubuh dalam susu dan teh panas

Cara-cara menggunakan;

6 stigma (filament) za'faran untuk 500ml air. Boleh dicampurkan dengan apa juga jenis minuman. Sekurang-kurangnya 2 kali sehari (pagi dan malam). Sesuai diamalkan oleh semua peringkat umur dan selamat diambil oleh ibu-ibu mengandung


untuk tempahan:www.zouksaffron.lot.my atau sms ke 014-6245 445 atau inbox ke zouksaffron@gmail.com
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...