Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

iklan

Tuesday, May 28, 2013

RESIPI IKAN CENCARU SUMBAT KELAPA

Assalam buat semua, dah pun petang baru rajin nak mengN3. Kali ni nak kongsikan resipi ikan cencaru sumbat kelapa. Entah kenapa tetiba tekak ni terasa nak mkn ikan sumbat kelapa yg ada rasa bau daun kunyit. Google cari resipi berkenan pulak dengan resipi Amie`s Little kitchen, tq ya amie atas resipi ni



IKAN CENCARU SUMBAT KELAPA

Resipi : Amie little kitchen
Kongsi bersama : embunrosaliza

Bahan-bahan:
1 ekor ikan cencaru (belah dari belakang)
1 helai daun kunyit muda (dimayang halus)

Bahan untuk ditumbuk:
2 biji bawang putih
2 biji bawang merah
3 biji cili padi
1 batang serai
sedikit halia
sedikit kunyit
segenggam kelapa parut (ditumbuk paling akhir tapi jangan lumat)
garam & perasa (jika suka)
gula
1/4 sudu pati asam jawa
beberapa butir lada putih

Cara:
1. Toskan ikan cencaru sehingga kering.
2. Masukkan bahan tumbuk ke dalam perut ikan.
3. Panggang menggunakan api sederhana selama 20 minit.
Saya gunakan kuali untuk memanggang dan tidak perlu sediakan bara api. Mudah bukan.... cubalah... resepi ini sangat lazat di samping berkhasiat dan menyihatkan....


Sangat sedap aroma daun kunyit , daun  pandan  guna buat ikat ikan saje suka2,best je bau 

3 comments:

assalam liza..suami akak suka sangat ikan sumbat ni..akak ambik reseoi ye..terima kasih
 
Assalam...
cukup ke sekoq jer tuh..kang berebut lak hihi..
Amboi kemain lagi selimut ikan nan sekoq tuh..balut ngan daun kunyit ke?
Menu ni selalu mendapat sambutan time bulan posa...chek selalu gak wat
 
oh cencaru ku...menggoda..kak, zila lum penah makan letak kelapa..aduh mesti lemak2 rasa dia kan..
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...