Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

iklan

Thursday, October 3, 2013

MUFFIN BLUEBERRY

Assalamualikum dan selamat malam buat semua, fuhhhh berhabuk sudah dapur mayaku ini, sibuk la pulak sejak dua menjak ni. Ok lah cerita pasl muffin pulak . Pertama kali dlm hidup ini membuat muffin, beli ada lah sekali dua mcm tu je. OOOOOO mudah rupanya buat ni, lebih2 lagi guna tepung muffin segera. Untuk percubaan pertama ini akk guna tepung segera je.

Rupanya emmang sangat mudah buat muffin main kacau2 je siap. Sebenarnya dah lama beli tepung muffin ni, Keluar msuk peti ais je tepung tu, sudahnya bahan utk di masukkan dlm muffin tu tertanggal, adussss mcm mana ni, cuba google cari yg guna tepung segera tak jumpa pulak, sudahnya main agak2 je lah. Hasilnya sangat sedap, tapi agak manis sangat guna tepung segera. Taip juga lah resipi mana tau kut ada yg cari resipi ke atau untuk rujukkan diri sendiri di masa hadapan. Gamabr pun ada sekepng je yg elok, dh la amik 2 keping je.

MUFFIN BLUEBERRY
Olahan : embunrosaliza.blogspot.com


  • 500 gram tepung muffin segera
  • 2 biji telur AA
  • 1 Cawan air
  • 1/2 cawan minyak masak
Cara - Cara
  1. Kacau telur hingga sebati kemudian masukkan air dan minyak
  2. Masukkan tepung muffin, kacau rata
  3. Masukkan ke dlm acuan muffin 3/4
  4. Panaskan oven, bakar selama 20 minit atau hingga masak kekuningan 
Nasib baik elok cantik n sedap je,

4 comments:

Cntk kejadiamd mapin ni..kaler pun golden brown elok jer.Mkn panas2 layan ngan teh O panas sdp neh.
 
@Linapg
Heheh cantik lah tepung segera, memang suka buat mapin ni, jap je siap. Tapi yg ni manis, kena minum air O dulu2 baru boleh minum teh O heheh
 
Salam kak rosa.. tun suka godek2 mapin kalau nk cepat. kdg2 kalau rasa mcm nk mkn kek tp malas buat, mmg godek mapin je.
 
assalam
naik elok gebus ,sedapp
mesti anak2 suka ni kan liza
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...