Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

iklan

Wednesday, August 21, 2013

AGAR - AGAR SANTAN SIRAP ROS

Assalamualikum buat semua, tgh2 hari mcm ni apa kata kita buat tayangan amal penyejuk anak tekak. Alkisahnya, ...... memula tu akk masak agar2 merah sirap rosa  rose  biasa je, pas tu rasa mcm bosan je mkn yg kosong gitu je, agar2 ni anak2 kat rumah memang tak suka nak mkn. Untuk menghabiskan baki agar2 tu akk masak balik. Agar2 memang boleh di masak balik kalo tak habis dimkn utk tambah perasa lain,,. Nak buat agar2 santan gula merah memang tak sesuai la,  dh letak kaler merah pink ni dan sdah di manis dgn gula, jadi akk pun google la cari resipi, jumpa kat dapur Nadz, yg menghitung hari menanti kelahiran cahaya matanya . Naampak pun simple je nak buat tu, siap dgn tips atau panduan lagi, boleh la copy n paste sebagai rujukan. Tq ya nadz.



AGAR-AGAR SANTAN SIRAP ROSE
Kongsi bersama : embunrosaliza.blogspot.com
Bahan-bahan :
  • 1 paket serbuk agar-agar 10 gm atau 11 gm
  • 1 liter air (4 cawan)
  • 200 gm gula pasir (lebih kurang 1 cawan)
  • 200-250 ml santan pekat (1 cawan) - (Naz guna santan kotak jer & boleh kurang kuantiti kalau nak dapatkan lapisan santan/atas yang nipis sedikit) Rosaliza guna santan serbuk +1 cawan air
  • 1 biji telur ayam - masukkan dalam santan dan kocak sikit dengan garfu rosaliza tapis dulu
  • Secubit garam
  • 1-2 sudu besar sirap rose ATAU beberapa titis pewarna pink dan perisa rose
  • 2 helai daun pandan - dibasuh dan disimpulkan

Cara-cara:
  1. Masak 1 liter air bersama gula dan serbuk agar-agar hingga gula larut.
  2. Kecilkan api dan masukkan campuran santan bersama telur, garam dan sirap rose. Masukkan juga simpulan daun pandan.
  3. Kacau dan tunggu hingga menggelegak atas api sederhana. PENTING!! Bila menggelegak, biar seketika lebih kurang 1-2 minit atau boleh kuatkan api dapur dan biar adunan mengelegak kuat sambil dikacau-kacau. Kacau ni untuk mengelakkan adunan membuak dan melimpah dari periuk. Pandai-pandailah adjust api dapur tu ye. Nanti akan kelihatan adunan santan jadi berbintil-bintil. Tutup api.
  4. Basahkan loyang atau apa-apa acuan kegemaran dengan air. Kemudian tuang adunan agar-agar santan dan biarkan mengeras. Boleh simpan di dalam peti ais untuk mendapatkan agar-agar yang sejuk dan umpphhh bila masuk ke tekak..heheheeee...


TIPS DAN NOTA NAZ:
  • Banyak orang yang tertanya-tanya kenapa bila membuat agar-agar santan, tidak mendapat 2 lapisan seperti yang sepatutnya walaupun masing-masing selalunya dah ikut betul-betul resepi yang mereka guna. Jadi, tipsnya ialah selepas memasukkan santan ke dalam periuk, biar adunan menggelegak lama sikit dalam 1 minit atau lebih. Ataupun, selepas masukkan santan, bila adunan mula mengelegak, kuatkan api dapur hingga adunan mengelegak kuat. Tapi kena hati-hati jangan sampai adunan membuak dan melimpah keluar dari periuk. Kacau-kacau adunan dalam 1 minit. Insyallah..confirm anda akan mendapat hasil agar-agar yang mempunyai 2 lapisan selepas keras nanti.
  • (edited-13/09/2012) Kalau yang suka lapisan santan tu nipis jer, kurangkan kuantiti santan di dalam resepi ye. Nanti dapatlah lapisan santan (yang bahagian atas tu), nipis sikit berbanding dengan bahagian bawahnya.

boleh lah sapa nak buat open house tu buat agar2 mcm ni, memnagtak rasa hanyir telur dan tak bau telur langsung.

Monday, August 19, 2013

CORNFLAKES MADU


Assalamualikum buat semua, makin lama makin lemau je nak mengupdate blog ni, opsss sebelum terlambat akk nak ucapkan selamat hari raya buat semua, mohon ampun dan maaf andai ada salah bicara,

Hari tu bila tgk Mas tayang conflakes ni, terus akk buat, lagi pula memang senang je, bahan2 pun ada, tq buat kak nor dan mas ya:~


Cornflakes Madu
Kongsi bersama : embunrosaliza.blogspot.com

Bahan :
1 kotak besar cornflakes ( Nestle ) 
6 sudu besar butter 
6 sudu besar gula pasir 
2 sudu besar madu 

Cara : 

Semua bahan2 dileburkan dalam kuali pastu masukkan cornflakes. 
Gaul hingga sebati. 
Padamkan api. 
Masukkan dalam papercup dan bakar sekejap. 
Suhu lebih kurang 160 - 170c lebih kurang 5 minit. 
Biarkan sejuk diredai @ rack, baru la dimasukkan ke dalam bekas kedap udara.


Tips: 
Kalau cornflakes madu ni kurang melekat antara satu sama lain selepas dibakar, cuba lebihkan sedikit masa utk membakar tu tp jgn sampai hangus.. 
Boleh jugak direndahkan sket suhu oven supaya kukis kita tak hangus..

Thursday, August 1, 2013

KUIH TIRAM @ LIDAH KUCING

Hari raya tak sampai seminggu lagi menjelang tiba, kat radio pun lagu raya je yg berkumandang, menjadi semangat untk mengukis dan menjahit. Akk semua dh settle bab menjahit, tinggak mengukis je utk bawa blk kampung sejenis lagi . Untuk rumah sendiri buat lebih sikit blk kampung hanya 3 balang je setiap rumah, lagi pula dah bawa sorang sikit cukup la, banyak2 pun kami juga yg mknnya. Kalo kat sini banyak pun tak apa anak2 bawa jamuan ke sekolah, dan tamu kecil mesti ramai berkunjung buat koleksi duit raya.

Bagi yg tak ada oven boleh la buat biskut atau kuih2 gorengan seperti kuih tiram, kuih siput, kuih gunting , kuih bawang serta popia,dan mini karipap. Banyak juga lah kuih2 jenis goreng ni, kalo masa akk sekolah rendah dulu selalu buat siput dan kuih bawang je maklum la oven tak ada tu. Kuih tiram ni tak tau pulak nak buatnya heheh.

Pertama kali buat kuih tiram, yg kelakarnya memula buat dan goreng tu mcm pelik je, dan naik fedup bila goreng tu tak cantik, rupa2nya salah teknik hehehhe. Org buat lain akk pegi gelek kuk lain jadi la bentuk kuih bawang bergelang2 heheh lucu pula, rupanya gelek kut atas tak payah nak baring2 kan dia hehe. Klao nak tgk step by step boleh la ke rumah HASUE, yg berpantang sekarang ni, tahniah atas kelahiran bby boy pada 28.7.13 tahniah seklali lagi buat sue n famili .


KUIH TIRAM
Resipi : MY Resipi K shamen
Kaji selidik : Rumah Hasue
Kongsi bersama : embunrosaliza.blogspot.com

BAHAN - BAHAN
  • 500gm tepung
  • 1 biji telur
  • 2 sudu margerin
  • sedikit garam
  • 160ml air
  • **6 sudu tepung jagung**
  • **6 sudu minyak**

Cara-cara

  1. Satukan bahan bertanda ** sehingga menjadi smooth paste, ketepikan sementara.
  2. Satukan semua bahan lain, sehingga menjadi doh yang licin dan senang diuli. (kalau lembik tambah tepung sikit..& kalau keras, tambah air)
  3. Uli doh supaya jadi nipis. Off coz akan dapat size yang lebar. Kalau nak senang, bahagikan doh kepada beberapa 4 bulatan kecil baru dicanai. **note: kalau buat canai besar, kita akan dapat kuih yang besar & cepat habis kerja :D
  4. Sapukan doh yang dah dicanai tadi dengan paste tepung jagung..sapu rata.
  5. Gulung kemas, kemudian potong kecil lebih kurang sebesar ibu jari. Amik ketul kecil tadi & canai leper.
  6. Goreng hingga kekuningan & sira dengan gula halus. Simpan dalam bekas kedap udara.

BISKUT CONFLAKES RANGGUP

Assalamualikum buat semua ramadhan yg ke 23 lagi, masing sibuk depan oven nampak gayanya, dan ramai juga yg mencari resipi biskut raya, akk pun sama suka je tgk resipi yg simple2 dan sedap. Biskut ni dh lama akk salin resipi dari rumah Yatie, Kelmarin buat satu adunan dan semlm pun buat 1 lagi, senang sangat tu yg akk suka dgn resipi mcm ni, bahagian testing ramai kat umah ni, habis juga lah setengah balang bahagian test je heheheh, tu yg buat. Akk guna coklat cips, anak2 kata ceri tak best diorg tak mkn.
Gambar tak cantik pulak, buat lepas sahur, siap je terus snap gambar, jadi kelabu asap huhu, janji sedap dan ada resipiitu yg penting

BISKUT CONFLAKES RANGGUP
Resipi : Yatie Sinar Kehidupanku
Kongsi Bersama : embunrosaliza.blogspot.com
Bahan-Bahan 
  • 250 gm mentega
  • 3/4 cawan gula aising
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 1 biji kuning telur
  • 250 gm cornflakes(ramas2 sikit)
  • 2 cwn tepung naik sendiri
  • Mangkuk kertas
  • Ceri merah dan ceri hijau-dipotong kecil -rosaliza guna coklat cips
Cara-Cara 
  1. Pukul mentega dan gula aising hingga sebati.
  2. Setelah sebati, masukkan telur dan pukul lagi...setelah itu masukkan esen vanilla.
  3. Masukkan tepung naik sendiri dan cornflakes yg di ramas...gaul sebati guna senduk kayu je.
  4. Masukkan dlm mangkuk kertas dan hiaskan dngn potongan ceri merah dan hijau.
  5. Bakar dalam oven yg telah di panaskan pada suhu 170 C selama 15 minit.
  6. Biarkan sejuk di redai biskut.

BUAH MELAKA @ ONDE - ONDE

Assalam buat semua, hari ni dah pun masuk hari ke 23 kita berpuasa dan dah pun bulan Ogos.Hari ini 1.8.13 merupakan hari lahir bonda akk, semoga bonda di kurniakan kesihatan yg baik,dimurahkan rezeki dan sentiasa dlm lindungan Allah sentiasa.

Ok lah berbalik pada n3 ni,banyak sangat yg tak sempat nak buat n3 puasa pun dh nak habis lepas ni bz blk kampung pulak, memang tak terjengah la blog kesayangan ini dan blog kwn2, sekadar tgk2 boleh la nak ngadap sangat tu mana nak sempatkan.

Hari tu ada tgk K. Nor secubit garam buat onde2 ni apa lagi rajin lah nak cuba juga, sebelum ni memnag suka sangat akk buat onde2 ni, anak2 semua suka mkn. Kalo tahun2 sudah ada juga tambah tepung gandum, tapi tak tau kenapa, ada org kata sedap bila di tambah tepung gandum.

Kalo akk selalunya buat letak sedikit air kapur untuk menyedapkan n rasa pada onde2 tu. Letak tepung gandum ni rasa mcm keras sikit.


BUAH MELAKA PANCAWARNA 
Kongsi bersama : embunrosaliza.blogspot.com

Bahan-bahan:
3 cawan tepung pulut
3 sudu besar tepung gandum
1 1/2 cawan air atau secukupnya
1 - 2 keping gula melaka / Kurosato
sehelai daun pandan
Pewarna hijau, kuning dan merah ~ k.nor hanya buat 1 warna jer (hijau)
1 cawan kelapa muda parut / 3/4 cawan kelapa kering
sedikit garam

Cara memasak :
Gula Melaka di potong kiub kecil.
Kelapa muda parut / kelapa kering di gaul dengan sedikit garam. Ketepikan.
Masukkan 1 cawan tepung pulut, 1 sudu besar tepung gandum, sedikit pewarna kuning ke dalam mangkuk.
Bancuh dengan air sedikit demi sedkit sehingga adunan boleh digentel dan tidak melekat di tangan, anggaran 1/2 cawan air. Ketepikan.
Ulang langkah satu dan dua untuk adunan bewarna hijau dan merah.
Didihkan air bersama sehelai daun pandan di dalam periuk.
Ambil doh sebesar ibu jari dan leperkan.
Masukkan gula melaka di tengahnya dan tutup semula. Gentel bulat.
Masukkan ke dalam air yang sedang mendidih.
Apabila kuih timbul bolehlah di angkat dan toskan di dalam tapis.
Bila kuih telah sejat airnya, golek-golekkan di atas kelapa parut tadi.
Sedia untuk dihidangkan. Selamat Mencuba!

TIPS
Doh di campur dengan sedikit tepung gandum supaya kurang liat semasa memakannya. Selamat untuk kanak2, tidak mudah lekat. Kalau nak guna tepung pulut sahaja pun boleh.
Jika menggunakan kurosato, biarkan kuih timbul lama sebelum di angkat supaya kurosato cair.
Bagi yang menggunakan kelapa kering, buah melaka lebih sedap di makan selepas 3 jam sebab kelapa dah rasa sebati dgn garam dan lebih lembut.
Boleh juga di bancuh semua tepung kemudian di bahagi 3 dan di warnakan. Cuma cara ini warna doh kurang sekata.
Bancuh dengan air daun pandan lagi sedap, harum semerbak baunya...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...