Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

iklan

Tuesday, October 21, 2014

INDULGENCE CHOCOLATE CHEESE MOIST CAKE @ KEK INDULGENCE BEST

Assalamualikum dan salam sejahtera buat semua,  kek yang paling di gemari anak2 kat rumah ni, kali pertama buat sendiri kek indulgence,kali pertama lina pg tulun buatkan, akk buat kek coklat je. Tq linapg atas tunjuk ajar ya. Kek ni seperna hari jadi dak Eqa, masa besdaynya dia berada di asrama, jadi masa cuti hari merdeka baru buat kek untuk dia







RESEPI INDULGENCE CHOCOLATE CHEESE MOIST CAKE
By : LiNa Pg
Rujukan: Kak Zu (CCMC) , Evelyn Gemina
(Untuk step by step sila rujuk ke blog Evelyn Gemina, untuk rcp CCMC refer blog kakzu)
kongsi bersama : embunrosaliza.blogspot.com
LAPISAN KEK
KEK COKLAT MOIST/KEK SPAN - potong kepada 3 lapisan
Kek Coklat Moist resepi simpanan LiNa Pg boleh refer SINI
Kalau nk buat Kek Span boleh refer SINI
Boleh guna mana resepi kek span kesukaan masing2.Kat Blog rujukan di atas juga ada rcp kek span/chiffon

LAPISAN CHEESE
Bahan-Bahan

  • 250 gm creamcheese
  • 120 gm gula castor
  • 150 gm uht whipping cream (LiNa Pg guna non diary-itu jer yg ada)
  • 1  tbsp gelatin
  • air panas secukupnye (~60ml ) 

Cara-Cara:

  1. Biarkan cheese pade suhu bilik. Bile dah lembut putar cheese dan gula castor hingge kembang.
  2. Pukul whipping cream hingga kental.Ketepikan
  3. Taburkan gelatin ke dalam air panas.Biarkan kembang.Kacau hingga larut.Kalau tak larut, panaskan secara double boil.Sejukkan
  4. Masukkan gelatine ke dalam adunan cheese dan kacau sebati.Kaup balik dengan whipping cream hingga sebati.Ketepikan
CHOCOLATE MOUSSE
  • 300  gm whipping cream 
  • 1 tbsp gelatine ( cairkan dengan 60  ml air panas )
  • 50 gm serbuk koko + 100 gm gula icing ( satukan dengan air suam 1/2 cawan, jadikan pes )LiNa pg guna 1/2 cawan serbuk koko+1/2 cawan susu-double boil 
  • 1 tbsp nescaffe + 1 1/2 tbsp air panas ( pilihan ) (LiNa Pg xletak)
Cara-Cara:
  1. Putar whipping hingge softpeak.
  2. Satukan kesemua bahan dengan kaedah kaup balik.Ketepikan
CHOCOLATE GANACHE/TOPPING
  • 150ml whipping cream
  • 350g dark chocolate
  • 1 tbsp butter - cairkan
Cara2 membuat ganache:
1. Panaskan whipping cream secara double boiler hingga berbuih di tepi periuk.
2. Masukkan coklat & mentega, kacau hingga cair & tuang atas kek.


CARA MELAPIS KEK
  • Paling bawah => Lapisan pertama - KEK
                           Lapisan kedua    - Coklat Mousse
                           Lapisan ketiga    - KEK
                           Lapisan keempat - Cheese 
                           Lapisan kelima    - KEK
                           Lapisan keenam  - Coklat Mousse
  • Akhir sekali salut keseluruhan kek dengan lebihan coklat mousse
  • Sejukkan kek di dalam petisejuk beberapa jam (semalaman pun ok)
  • Tuang ganache ke seluruh kek.
  • Hias ikut creativity masing2





Seronok juga bila tgk hasil yg agak cantik, hurmm biasalah mudah berpuas hati bg org yg keras n tak pandai seperti saya ni
Potong kek pun tak sama lagi senget n benget

5 comments:

Sedap ya amat kek indulgence ni...tak pernah puas bila makan...nak..nak dan akan nak selalu.Cuma nak buat jer malas hihi
 
kek indulgence memang faveret, tq resepi ble try....
 
Kek indulgence best.
Thank you for sharing this recipe.
 
Bagi saya yang tak pernah buat kek begini... rasanya dah cukup cantik Rosa... sedapnya!!!!!!
 
memang sedapp kek ni kan...cuma nk buat tu bercinta la bgi kita yg xberapa rjin nih..asik duk plih kek yg mudah2 jeee...
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...