Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

iklan

Friday, October 31, 2014

KERABU TAUGEH BERSAMA KERANG

Assalamualaikum buat semua dan salam sejahtera, sesekali makan kerabu memang best, Tapi kalo bab2 kerabu ni tak boleh lawan air tangan bonda yg membuatnya pasti lagi sedap. Jarang2 beli taugeh kat rumah ni, anak2 pun tak suka sangat makan taugeh ni,


KERABU TAUGEH BERSAMA KERANG
Resipi : Resipiummi
Kongsi  bersama : embunrosaliza.blogspot.com


2 cawan taugeh
5 batang kacang botor
1 biji bawang besar – boleh kurangkan
1 biji cili merah – boleh tambah
1/2 cawan udang kering -rosaliza guna isi ikan
1 cawan isi kerang rebus – boleh tambah
jus limau nipis secukupnya
sedikit belacan
kerisik secukupnya - kelapa goreng perang
Garam dan gula secukup rasa
** Boleh ditambah cili api kalau nak pedas lagi . Anda boleh tambah atau kurang ikut pada selera masing-masing ya..
CARA PENYEDIAAN:
Bersihkan kacang botor dan dipotong nipis kemudian bersihkan taugeh dan dicelur dalam air panas selama 5 saat saja .rosaliza tak celur
Mayang bawang besar nipis-nipis dan ketepikan dulu .Tumbuk udang kering dengan belacan dan cili merah sampai lumat , perah limau kasturi dan ambil jusnya.
Masukkan semua bahan-bahan ke dalam mangkuk yang sesuai dan digaul rata . Jika ada bahan yang terkurang boleh la ditambah ikut pada selera masing-masing
Sekejap rasanya dah pun penghujung bulan Oktober

Friday, October 24, 2014

HOKI ZON BANGSAR 7-11/4/14 - SKBB GIRLS N BOYS JUARA

Entry tertunda bukan siaran tertunda ya, kenangan atau dairi hoki skbb, lewat sangat n3 ni, tapi kena letak juga. Nak buat karangan pun tak ada idea dh. Tgk gambar je lah :~

Tahniah buat semua

 AQIL
 AmbOOOOi ADDA




Tahniah buat semua

Thursday, October 23, 2014

SSTMI - HOKI KPM SIRKIT 3 - KUALA LUMPUR

Assalamualikum dan salam sejahtera buat semua, sirkit 3 berlangsung di Kuala Lumpur dalam bulan Syawal, tarikh tak ingat. SSTMI games pukul 8 malam, maknanya tak ada gambar dlm kamera. Kalo snap pic pun mesti kelabu asap. Masa ni ramai pemain yg kena sakit mata.






Seterusnya Sirkit ke 4 akan berlansung di Kuantan Pahang

Wednesday, October 22, 2014

SSTMI - HOKI KPM SIRKIT 2 - MELAKA

Sirkit ke 2 berlangsung di Padang Hoki UTEM Melaka, tarikh lupa pulak. Kami datang pada hari ke 2 game, Gerak dari KL pagi2 lagi tapi sampai padang hoki masa perlawanan tengah berlangsung. Gambar pun tak banyak snap, ini je yg ada :~











 Penyokong setia datang , Masjid di Alor Gajah

Sirkit Ke 3 berlangsung di KL

SSTMI - HOKI KPM SIRKIT 1 PERAK

Assalamualikum dan salam sejahtera buat semua. Alhamdulillah pcku segar bugar dah sekarang,N3 pasal hoki anak2ku pasti memenuhi ruangan blog Embun. Lama sudah gambar2 tersimpan dlm kamera. Pada yg kurang berminat pada sukan hoki sila abaikan ya. N3 ini di buat khas untuk kenang2an anak2ku yg semua terlibat dgn hoki sekolah, dari peringkat zon hingga ke peringkat negeri.

Hoki KPM ini baru bermula dan di perkenalkan pada tahun 2014 bagi pasukan perempuan bawah 14. Alhamdulillah anakku Eqa juga terlibat dlm KPM ini. Maka kami ibu bapa yg sentiasa memberi semangat dan dorongan sentiasa ikut kemana sahaja dia main.

Hoki KPM ini melibatkan semua sekolah sukan di Malaysia, samada sekolah sukan negeri dan sekolah sukan Malaysia. Setiap negeri mempunyai Sekolah Sukan Negeri masing. Sekolah sukan Malaysia ada 4 sekolah di Malaysia iaitu SSTMI ( Sek Sukan Tungku Mahkota Ismail ), Sekolah Sukan Pahang - Gambang, Sekolah Sukan Bukit Jalil dan Sekolah Sukan Sabah.

Sirkit 1 anakku berlansung di Padang Hoki Batu Gajah ( KTM ) :~







Hari ke 2 game

Alhamdulillah dua2 game menang.

Maaf gambar huru hara tak ikut turutan kat kamera pulak

Tuesday, October 21, 2014

INDULGENCE CHOCOLATE CHEESE MOIST CAKE @ KEK INDULGENCE BEST

Assalamualikum dan salam sejahtera buat semua,  kek yang paling di gemari anak2 kat rumah ni, kali pertama buat sendiri kek indulgence,kali pertama lina pg tulun buatkan, akk buat kek coklat je. Tq linapg atas tunjuk ajar ya. Kek ni seperna hari jadi dak Eqa, masa besdaynya dia berada di asrama, jadi masa cuti hari merdeka baru buat kek untuk dia







RESEPI INDULGENCE CHOCOLATE CHEESE MOIST CAKE
By : LiNa Pg
Rujukan: Kak Zu (CCMC) , Evelyn Gemina
(Untuk step by step sila rujuk ke blog Evelyn Gemina, untuk rcp CCMC refer blog kakzu)
kongsi bersama : embunrosaliza.blogspot.com
LAPISAN KEK
KEK COKLAT MOIST/KEK SPAN - potong kepada 3 lapisan
Kek Coklat Moist resepi simpanan LiNa Pg boleh refer SINI
Kalau nk buat Kek Span boleh refer SINI
Boleh guna mana resepi kek span kesukaan masing2.Kat Blog rujukan di atas juga ada rcp kek span/chiffon

LAPISAN CHEESE
Bahan-Bahan

  • 250 gm creamcheese
  • 120 gm gula castor
  • 150 gm uht whipping cream (LiNa Pg guna non diary-itu jer yg ada)
  • 1  tbsp gelatin
  • air panas secukupnye (~60ml ) 

Cara-Cara:

  1. Biarkan cheese pade suhu bilik. Bile dah lembut putar cheese dan gula castor hingge kembang.
  2. Pukul whipping cream hingga kental.Ketepikan
  3. Taburkan gelatin ke dalam air panas.Biarkan kembang.Kacau hingga larut.Kalau tak larut, panaskan secara double boil.Sejukkan
  4. Masukkan gelatine ke dalam adunan cheese dan kacau sebati.Kaup balik dengan whipping cream hingga sebati.Ketepikan
CHOCOLATE MOUSSE
  • 300  gm whipping cream 
  • 1 tbsp gelatine ( cairkan dengan 60  ml air panas )
  • 50 gm serbuk koko + 100 gm gula icing ( satukan dengan air suam 1/2 cawan, jadikan pes )LiNa pg guna 1/2 cawan serbuk koko+1/2 cawan susu-double boil 
  • 1 tbsp nescaffe + 1 1/2 tbsp air panas ( pilihan ) (LiNa Pg xletak)
Cara-Cara:
  1. Putar whipping hingge softpeak.
  2. Satukan kesemua bahan dengan kaedah kaup balik.Ketepikan
CHOCOLATE GANACHE/TOPPING
  • 150ml whipping cream
  • 350g dark chocolate
  • 1 tbsp butter - cairkan
Cara2 membuat ganache:
1. Panaskan whipping cream secara double boiler hingga berbuih di tepi periuk.
2. Masukkan coklat & mentega, kacau hingga cair & tuang atas kek.


CARA MELAPIS KEK
  • Paling bawah => Lapisan pertama - KEK
                           Lapisan kedua    - Coklat Mousse
                           Lapisan ketiga    - KEK
                           Lapisan keempat - Cheese 
                           Lapisan kelima    - KEK
                           Lapisan keenam  - Coklat Mousse
  • Akhir sekali salut keseluruhan kek dengan lebihan coklat mousse
  • Sejukkan kek di dalam petisejuk beberapa jam (semalaman pun ok)
  • Tuang ganache ke seluruh kek.
  • Hias ikut creativity masing2





Seronok juga bila tgk hasil yg agak cantik, hurmm biasalah mudah berpuas hati bg org yg keras n tak pandai seperti saya ni
Potong kek pun tak sama lagi senget n benget

Monday, October 20, 2014

KETUPAT SOTONG KELANTAN @ TUPAK SUTUN

Assalamualikum buat semua, ketupat sotong menu masa bulan puasa duluuuuu. Sebenarnya resipi original ketupat ni menggunakan beras pulut yg belum di masak lagi. Tapi untuk memudahkan kerja, guna pulut yg di tanak lagi mudah dan pulut pun tak terburai. Lagi satu sotong yg di gunakan mestilah segar bugar, kalo guna yg dh di fros takut pulut keluar dan sotong pecah. Dah banyak kali buat ketupat sotong ni, bila di cari2 dlm blog sendiri tak keluar pulak resipi ketupat sotong ni. sebagai rujukan sendiri kena juga tepek resipi tradisi klate ni. : ~

Nasib baik ada juga snap gambar guna hp. Mcm ni lah rupa paras ketupat sotong kelantan, rasanya lemak manis berkrimmm. Kalo beli tersangat lah mahal. Menu ini sangat popular di bulan Ramadhan

KETUPAT SOTONG KELANTAN @ TUPAK SUTUN
Resipi : embunrosaliza.blogspot.com

Bahan2

10 ekor sotong segar  bersaiz sederhana ( bersihkan cabut kepala, gigi  dan tulangnya )
1 cawan santan sederhana pekat - separas sotong
11/2 keping nisan
Gula 2 ke 3 sudu besar
Sedikit garam
3 helai daun pandan
Lidi secukupnya

Untuk pulut
1 cawan pulut
1 cawan santan
Secubit garam

Cara2

  1. Masak pulut seperti biasa masak nasi biasa.
  2. Sejukkan sekejap pulut yg telah masak
  3. Ambil sedikit pulut dan masukkan kedalam sotong.
  4. Tutup pulut tadi dengan menggunakan kepala sotong , kemudian cucuk atau kemaskan dgn lidi, agar pulut tidak terkeluar semasa merebus nanti.
  5. Lapik dasar periuk dgn daun pandan, kemudian susun sotong.
  6. Pecah2kan nisan , masukan gula garam dan santan ke dalam periuk yg berisi sotong tadi. ( santan paras sotong )
  7. Masak dgn api sederhana, dan tutup periuk. Masaklah sehingga kuah pekat.
  8. Siap......sedia untuk dimakan
Simple je resipi, kalo nak merasa sila buat sendiri. Anak2 suka makan 

Saturday, October 18, 2014

HOKI SKBB GIRLS N BOYS JUARA MSSWP PERINGKAT NEGERI 2014

Assalamualikum dan salam sejahtera. Di hari cuti2 santai2 dgn n3 cuci mata, tak ada masak, lagi pun masing2 sibuk ngan urusan peribadi. Tahun ini begitu banyak n3 hoki anak2 ketinggalan, sebab dh hobi suka ikut dan tgk anak2 games mesti ada gambar . Gambar2 di bawah ni sebagai kenagan anak2 SKBB. Tahniah buat semua. Dah tak ingat bila perlawanan ni berlangsung cuma ingat awal tahun je : ~

 Aqil dan Adda






Semoga terus berjaya anak2 SKBB

Friday, October 17, 2014

ROTI SARANG LEBAH @ BEE HIVES BUN DAN SOS BUTTERSCTOCH PALING SEDAP

Assalamualikum dan salam sejahtera buat semua, harap2 sihat sejahtera lah hendaknya. Roti yang sangat popular di FB hasil air tangan teman fb lydia honey yg berada di Kuwait. Raman teman2 fb dah mencuba, saya pun tak ketinggalan juga. Tersangat sedap roti ni di gandingkan bersama sos buttersctoch. Dah 3 ke 4 kali dh buat roti ni, cuma masa tu pc lembab sangat tak boleh nak buat n3, rasanya ini kali pertama cubaan.

Jom tengok resepi saya c n p dari rumah linapg. N3 edisi terlewat sokmo di blog Embun, terlewat pun tak apa kan janji ada resepi dan berekperimen sdn bhd



RESEPI ROTI SARANG LEBAH.
By : LiNa Pg
Sumber : Lydia Honey (fb)
Kongsi bersama : embunrosaliza.blogspot.com

BAHAN UNTUK DOH ROTI


  • 2 cawan tepung gandum
  • ½  sudu teh dry yeast
  • ¼ sudu teh garam
  • ½ sudu teh baking powder
  • 1 sudu besar gula pasir
  • ¼ cawan plain yogurt (suhu bilik)
  • ¼ cawan minyak sun flower
  • ½  cawan air suam 
  • Almond flakes, pumpkin seeds n butterscotch (jika suka)


CARA PENYEDIAAN:


  1. Larutkan yeast dan gula dalam air suam dan biarkan berbuih.
  2. Dalam mangkuk adunan, campurkan  garam, tepung gandum, baking powder dan kacau sebati. 
  3. Masukkan campuran yeast dan yogurt ke dalam mangkuk adunan dan kacau sedikit dengan sudu supaya kurang tahap melekat kat tangan.
  4. Uli dengan tangan sedikit dan masukkan minyak sedikit demi sedikit dan teruslah membelasah doh sehingga tak lekat di tangan. INGAT : cara ulinya jika tak ada BM adalah macam nak sental baju zaman dolu2 (zaman tak de washing machine basuh kain kat sungai), tolak tarik tolak tarik menggunakan penumbuk lagi bagus.Uli sehingga elastic.. Lagi lama lagi bagus dan lagi gebus roti kita nanti.
  5. Bila rasa dah puas uli, biarkan doh naik 2x ganda di tempat sikit panas atau tertutup like dalam oven atau microwave yang TAK di ON
  6. Bila doh dah naik, tumbuk2kan supaya keluar anginya
  7. Sapukan tangan anda dengan minyak dan ambil doh sebesar buah langsat atau mata kucing dan susunkan rapat di dalam loyang yang telah di sapu dengan sedikit minyak. 
  8. Buat sampai habis. Memang doh lembik tapi dont worry kalau melekat sapukan tangan anda dengan minyak je.
  9. Taburkan dengan pumpkin seeds dan almond flakes (jika suka) dan biarkan doh rehat naik 2x ganda sekali lagi. 
  10. Sementara menunggu doh naik ON kan oven anda.Setting 180-200C api atas bawah (ikut oven suhu oven masing2)
  11. Make sure oven panas giler baru masukkan loyang. 10 minit pertama guna api bawah jer, 5 minit terakhir pakai api atas bawah.Time bako dalam 10-15 minit.
  12. Keluarkan dari oven dan cepat2 tuangkan butterscotch di atasnya.
  13. Sedia untuk dihidangkan.


NOTE:-


  • Doh memang lembik.Jangan tambah tepung, cuma sapukan tgn anda dgn minyak masa nk bahagi2 doh kecik2.
  • No need perfect bulat sgt just lebih kurang sbb nanti dia akan bulat sendiri bila naik.
  • Make sure oven benar2  panas supaya ia lembut bak cotton.
  • JANGAN bakar terlalu lama kerana nanti keras
  • Kalau tak abis makan tu simpan roti dalam air tight container atau balut pinggan anda dengan plastic kemas2.


RESEPI BUTTERSCOTCH SOS

Bahan-Bahan:


  • ½  cawan brown sugar bukan gula merah ok
  • ½ cawan whipping cream(boleh ganti dengan susu cair)
  • Sedikit garam
  • ½ st  vanilla essence
  • 25g butter

Cara Penyediaan


  1. Cairkan butter dakam periuk kecil, Masukkan brown sugar, kacau selalu sehingga gulanya cair@larut sepenuhnya dan berbuih.
  2. Tuangkan whipping cream (atau susu cair) perlahan2 sambil mengacaunya.
  3. Masukkan vanilla dan bila semuanya sebati off kan api dan tuangkan dalam bekas tahan panas, sejukkan sedikit dan sedia untuk digunakan sebagai topping.



Thursday, October 16, 2014

LAKSAM HOMEMADE PASTI MENJADI

Assalamualikum dan selamat pagi buat semua sahabat alam maya. Pagi ni saya nak berkongsi resipi laksam hasil olahan kak Ilahjy, pasti menjadi dgn jayanya. Dah banyak kali buat tapi lupa amik gambar. Kalo saya nak makan laksam petuanya ialah mesti buat kuah terlebih dahulu kemudia barulah buat laksamnya, kalo tidak tak jadi lah laksam banyak zat M melanda, bila dh siap2 kuah baru semangt sikit dan rajin utk kukus laksam.

Rupa paras laksam ku si buruk rupa, tapi hasil2 yg ke seterusnya meme menjadi. Jom lah semak resipi, tersangat sayang dgn resipi ni, Tq ya kak ilah berkongsi resipi. Pada sesiap nak mencuba dan tgk langkah demi langkah boleh lah ke blog kak ilah di link dibawah nuuuuuu


RESIPI LAKSAM HOMEMADE
Resipi : Kak Ilahjy
Kongsi Bersama : Embunrosaliza.blogspot.com


3 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
1/2 sudu teh garam
5 cawan air suam (ilahjy guna 3 air panas didih 2 air biasa)
minyak utk lenser tudung periuk
1 tudung periuk nipis mcm dlm gmbr

caranya:aka petua:

panaskan kukusan bersama tudung periuk yg disapu minyak secukupnya, keliling tudung periuk, supaya adunan mudah lekang. setiap kali mengukus sapu kan minyak dan tudung tak perlu dicuci seperti dlm gambar.

campurkan tepung gandum dan beras dalam besen.
masukkan air tadi kacau sebati masukkan garam kacau lagi.

masukkan adunan ke dalam jag sambil2 di kacau supaya adunan tepung tidak mendap.
tuangkan separuh dari tudung periuk seperti dalam gambar.
kukuslah sehingga gelembung baru angkat dan buatlah seperti di dalam gambar.

kalau tidak gelembung nanti laksam akan patah dan tak enak/tak masak.
api ketika mengukus perlu kuat supaya tepung cepat masak.

utk cepat proses sejuk sila guna kipas angin sebab tudung periuk 1 sahaja. kalau ada 2,3 lagi cepat. tak menang tangan la pula nanti...hehehe...

sila ulang langkah di atas sehingga habis..
sila guna cawan comel kalau keluarga kalian setakat 3,4 org..
adunan di atas ilah jy dpt buat 8 biji/gulungan.. memang tak lari. ngeh3x

semoga kalian faham..dan dipermudahkan urusan emmmm selamt mencuba org kedah pandai buat laksam apa lagi org kelantan dan trangganuuuu kiteeee ..nor secubit garam pasti pandai kan...ahakssss... joommm layanzzzz..
sekian terima kasih...
siapppp ada yg kena ni kang...dok memuji diri...apa2 je laaaa...senyum mesti selalu..


Ini tepung beras yg saya guna.

Wednesday, October 15, 2014

BUAH KELUBI @ ASAM PAYA

Dah lama tak ber wordless wednesday, pernah makan tak


Tuesday, October 14, 2014

THROW BACK - TERIMA KASIH MAJALAH JELITA MEI 2014

Assalamualikum dan salam sejahtera buat semua.  Biar pun edisi terlewat beberapa bulan, masalah pc meyebabkan kelewatan N3 yg sangat membahagiakan, senyum sampai ke telinga, Terima kasih Jelita.

Namunnnnn kegembiraan ini nak juga di kongsikan di Blog Embunrosaliza,. Gembira tak terkata bila mana blog embun menjadi pilihan Majah Jelita keluaran Mei dalam segmen Ulasan Blog, Inilah Jiwaku, terima kasih banyak2 pada penulisnya Puan Norashikin Md Nor kerana memilih blog akk untuk mengisi ruangan Ulasan Blog.

Blog pilihan pada bulan Mei 2014 Teratak Mutira Kasih ( Linapg ), Dapur Naz, dan Blog Embun Kaseh Rosaliza. Tahniah buat semua yg terpilih.

Terima kasih Jelita

PAU SAMBAL @ BEGER MALAYSIA

Assalamualikum buat semua, dan salam sejahtera, masih ada lagi gambar yg tersisa di hp, walaupun gambar yg lama dan berjaman buat ni tapi resipi belum letak lagi, sayang pulak kalo mensia2kan resipi yg sedap. Anak2 cukup suku pau sambal ni, cuma mamanya kurang kerajinan membuatnya. Selalu kalo ada lebihan sambal ikan bilis mesti nak buat roti puri, tapi bila tgk anak2 mkn bersungguh pau ni seronok juga buatnya




PAU SAMBAL @ BEGER MALAYSIA

resipi : http://www.tiffinbiru.com/2013/10/pau-sambal-mengimbau-kenangan.html
C n P : http://yatiememories.blogspot.co.uk/2013/11/pau-sambal.html
Kongsi bersama : embunrosaliza.blogspot.com

BAHAN-BAHANNYA :-)
  • 3 cawan tepung gandum
  • 3 camca besar gula halus
  • 4 camca besar susu tepung
  • 3 camca besar lemak sayur (shortening)
  • 1/2 camca teh garam halus
  • 2 1/2 camca teh instant yeast (mauripan)
  • 250 ml air suam
BAHAN INTI :-)

  • Sambal tumis secukupnya
  • Hirisan timun secukupnya 
CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Bancuh instat yeast bersama 50 ml air suam dan 1 camca teh gula halus (dari resipi yang sama). Kacau rata dan ketepikan sekejap hingga bancuhan berbuih2. Sementara itu masukkan tepung, baki gula, susu tepung, lemak sayur dan garam ke dalam mangkuk adunan. Kacau rata.
  2. Tuang bancuhan yeast dan gaul hingga sebati. Tuang baki air sedikit demi sedikit sambil terus menguli hingga menjadi doh yang tidak melekat dimangkuk adunan, tak perlukan habiskan air jika doh telah ok.
  3. Kemudian bahagi kepada bebola sama besar, bulat2kan dan susun dalam loyang yang telah ditabur sedikit tepung, tekan biar leper sedikit. Perap 35 - 45 minit atau hingga kembang.
  4. Goreng dalam minyak sederhana panas hingga kuning keemasan pada seluruh bahagian pau, angkat dan toskan. Biar sejuk, belah 2 dan sapu dengan sedikit sambal tumis, letak sekeping hirisan timun. Hidangkan untuk sarapan atau minum petang..


HOKI OPEN KUANTAN 11 DAN 12 OKTOBER 2014

Assalamualaikum dan selamat pagi buat semua. Lama dah tak ada cerita pasal hoki, sebenarnya banyak gambar2 hoki tapi tak sempat nak mengN3. ini kisah baru2 ni. Gambar dari Hp aje yg ada, janji ada kenagan buat anakku Eqa.


Eqa main untuk pasukan Kuantan HA.
Seronok juga bila tgk anak2 bawah 14 tahun ni lawan kakak Terengganu, UTM Skudai, dan USM. Lawan terengganu n UTM seri 0 -0. Kemudian game ke 3 lawan USM dpt anak2 bawah 14 ni kalahkan USM 3-0.

Untuk suku akhir pulak lawan SUKMA Pahang, kalah lah 1-0. Mama berbangga walaupun tewas . Insyallah  anak2 SSTMI boleh.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...