Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Iklan seketika

Friday, May 4, 2018

Cuti2 Hatyai dan Songkla 3h2m

Day 1. 27/4 -29/4.

Assalammualikum dan selamat malam buat semua pengujung blog Embun. Hari ini saya nk.kongsikan percutian di Hatyai dan Songkla. Kami ke Hatyai dengan menaiki ETS dr KL Sentral. Kami memilih pakej lebih kurang Rm430 termasuk makan. Bagi org biasa rm660 utk pakej ini. Memandangkan kami menggunakan pas KTM kurang la bayaran yg dikena kan. Kumpulan kami ada 13 org dan menggunakan 2 buah Van. Grup lain menaiki bas di padang Besar. Sepatutnya tren kami pukul 9.45, tetapi ada masalah teknikal kami naik tren pukul 6.45 pagi. Tiba di Stesen Padang Besar pukul 12pm, terpaksa la tunggu satu grup dgn Bas yg tiba jam 3.00 petang. Ada masa 3 jam lagi utk ke Sempadan kami pun jalan3 di padang besar terlebih dahulu sambil cari mkn. Mkn kat sini mcm terkena la pula. Bila minta mkn goreng2 kata lambat siap. Nk suh oder mknn panas mcm tomyam. Rasanya mahal ya ampunn. Lain kali x akan jejak kaki dh ke kedai tersebut. Kami mkn 13 org kena rm254. Entah la bg yg kaya raya itu dh murah kut. Selesai makan kami blk ke stesen pdg Besar utk solat dan bersiap2. Nasib baik kami dpt menggunakan bilik VIP senang la nk solat dan ketandas.
Tukar siap2 duit kat Mid rm 502 dapat 4000 bhat
Kedai mkn di padang besar yg auta dan harga agak mahal. Kalau boleh elak mkn kdai ini
Ets Kl sentra - padang besar 5jam perjalanan.

Lebih kurang pukul 3pm grup satu lagi sampai, dia org lunch dlm tren. Selesai solat semua kami pun bergerak ke Sempadan Padang Besar sebelah Thai. Urusan kami sekejap sahaja. Van dh mrnunggu kami di Sebelah sana. Byk masa di habiskan menunggu grup bas lama pula. Masuk imegresen Thai tgk semua org yg depan2 selit RM 1 dlm pasport. Kami pun ikut sama la selit Rm1 juga. Tak tahu kenapa...
Lebih kurang pukul 6 waktu Malaysia dan pukul 5pm waktu Thai,semua telah selesai Chop Pasport.

Menghala ke imigresen




Bermula perjalanan kami menuju ke Hatyai, lebih kurang 1 jam perjalanan kami sampai di hatyai dan singgah di kedai cenderahati. Tgk2 saje la semua mahal2. Selesai di sini kami meneruskan perjalanan ke Floating Market. Kat sini dh mlm dlm pukul 8 waktu Msia. Kat sini mcm2 mkn halal yg di jual atas perahu. Sempat juga la saya merasa telur puyuh goreng. Kat sini kalo nk beli cari yg bertudung dan boleh berbahasa melayu thai senang berurusan.

Selepas tu kami singgah makan di Restoren. Mknn semua sedap2



Tempat dinner kami

Selesai mkn baru kami check In Hotel. Kami tinggal di Hotel Grand Plaza. Kat sini ada pasar malam. Selesai mandi dan solat kami pun turun jalan2 kat pasar mlm. Kat sini jauh lebih murah barang2 dr floating market. Mcm2 ada. Memandang hari dh mlm byk kedai dh nk tutup. Sempat juga la membeli blah kat sini. Kemudian kami pun naik beradu....... Hotel Grand Plaza bagusnya ada tanda Arah Kiblat.

             
     
Ais cream kelapa lemak berkrimmm. Mcm2 ada kat dlm tu termasuk buah kabung. Yg ni betul2 sedap. Yg purple tu pulut

Selesai hari pertama

 Pakej yang kami guna




2 comments:

grand plaza hotel memang sentiasa menjadi pilihan sebab tengah2 bandar :D
 
Betul tu senang je mlm2 boleh lagi sopim2 dan mkn2 asalkan rajin turun bawah je kan. Mcm2 dh ada kat bawah kena rajin jln dgn org yg penuh sesak je
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...