Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wednesday, March 13, 2019

KERUTUK DAGING KELANTAN





Assalamualaikum buat semua.. akhir2 ini suka sangat msk kerutuk.. hari tu dh buat ayam.. kali ni kita masak daging pula...ala2 kenduri kat kampung. Suka pula msk lauk kerutuk ni rasa mcm kenduri kat kg pula

Kerutuk Daging Batang Pinang
Oleh: Azie Kitchen

Bahan bahan:
1 kg daging batang pinang (potong tebal 1 atau 2")
3 sb rempah kerutuk
8 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci halia
Kayu manis, bunga lawang, pelaga
1 kotak santan - bancuh dengan air secukupnya.
3 sb kerisik
Garam
Gula
Gula Melaka
1 keping asam keping
Tomato ketchup - boleh menyedapkan lagi
# rosaliza tambah serai yg di titik

Cara cara:
Separuh dari bawang dan halia dikisar dan dicampur dengan rempah kerutuk. Separuh lagi dihiris.

Tumis bawang dan halia yang dihiris serta rempah penumis sehingga wangi dan masukkan rempah kerutuk. Masak dengan api perlahan sehingga keluar minyak. 

Masukkan daging dan sedikit air dan dikacau rata. Masak lagi sehingga air kering dan keluar minyak serta daging empuk.



Masukkan santan dan masak sehingga mendidih dengan api perlahan. Masukkan kerisik, garam, gula, gula Melaka dan asam keping. Masukkan juga pes tomato, jika ada. Kalau tak letak pun OK tapi ianya petua pakar masakan di Perupok.

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...