Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Iklan seketika

Friday, April 19, 2019

Kek Oren @ Blended Orange Cake

Assalamualikum buat semua. Hari terlebih rajin sikit.. sikit je tau.. pg2 lagi buat RVC.. tp kek sahaja.. deko2 belum.

Lps tu tgk ada oren byk lagi..dan mlm ni ada meeting krt dan jiran wanita.. boleh la bawa port luck masa meeting nnt.
Lagi moist bila mkn keesokan harinya kalau x habis. Bagi saya suka mkn panas2...
Kemanisan pun sedang2 kalau ikut sukatan yg di beri.. resepi asal 2 cwn gula.




BLENDED ORANGE CAKE
Sumber : myresipi @kakfida
Kongsi bersama : embunrosaliza

Bahan-bahan ( loyang 9 inc )o

1 bji buah limau - akk letak 2 sb pes oren ( limau x letak x ada )
1 cawan minyak
2 cawan gula halus - akk letak 11/4 cawan
3 biji telur
2 cawan tepung gandum*
1 sb baking powder* ( *diayak bersama )

Cara-cara

Cuci buah limau,potong dan buang biji dan urat putih di tengah2.Potong lagi buah limau kecil2 bersama kulitnya sekali.Masukkan kedalam blender bersama,minyak,gula dan telur dan kisar hingga halus.

Tuang bahan yang dikisar kedalam mangkuk dan masukkan campuran tepung sedikit2 sambil dikacau sebati.

Tuangkan adunan kedalam loyang yg beralas dan gris.

Bakar pd suhu 170C selama 40 min hingga 1 jam atau hingga masak.


Guna gula biasa saje dan blender halus bersama oren myk dan telor

4 comments:

Insyaallah..macam senang je resepinya...nanti nak try buat lah..Tq share resepi
 
Senang jew nak buat kek ye....rasanya pun sedap!
 
Insyaallah menjadi dgn jaya nya kalau ikut resepi ni.. selamat mencuba.. blog apa nama ya klik nama x jumpa pula
 
A.a amie senang sangat kek ni.. bahan2 pun simple je
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...