Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friday, May 1, 2020

KEROPOK LEKOR

Assalamualikum buat semua. Di musim pkp ni semua org rajin masak2. Tp yg x berapa nk rajin tu bila bahan2 susah nk dapat.
Kali ni dpt stok ikan dr kuala kedah, laju je nk mencuba buat keropok lekor, kopok ni buat masa belum puasa lagi.

Jom semak resipi, simpan kat sini sebagai rujukan.
 Isi ikan yg telah dicampur tepung. Kalau x ada foodprosesser  boleh juga di tumbuk isi ikan tadi
 Lepas di bentuk menjadi keropok lekor. Masa ni sapu2 sedikit myk supaya x lekat di tangan.
Selepas di rebus dan toskan. Nak makan panas2 mcm ni pun sedap juga.

Gambar selepas goreng terlupa nk snap pula, dah selesai mkn baru ingat. Lagi pun dpt x byk mana.
Rasa gerenti sedap. Nk perisi ikan mentah tu yg mencabar

KEROPOK LEKOR
Resipi : embunrosaliza

BAHAN2
12ekor ikan pelaling atau ikn sardin.
1/2 cawan tepung ubi
Serbuk Secukup rasa
Sedikit minyak masak.
Sedikit baking powder

CARA2
Ambil isi ikan sahaja.
Kemudian masukkan kedalam food prosseser bersama  secukup rasa, tepung ubi dan baking powder.
Guna sedikit myk, bentukkan isi ikan tadi menjadi keropok lekor.
Kemudian didihkan air dan rebus keropok lekor td.
Bila dan timbul angkat dan tos kan
Boleh la di goreng


6 comments:

Sedapnya kepok lekor homemade... makan tak berhenti ni.
 
Buat sendiri puas makan :)
 
Betul tu Amie tp ikan agak mahal musim pkp ni, kalau ada ikan sardin tu lg sedap buat kopok sbb isi ikan tu byk
 
Betul tu Eyma, tp ni buat dlm 12 ekor ikan je. Tp rasa tu sangat puas hati
 
Teringin nak buat tapi itulah nak guna banyak ikan tu. Nak dapat stok ikan banyak pun susah juga. Kena tunggu lepas PKP baru cuba buat kalau ada kerajinan :)
 
Tu la kan musim ni ikan pun susah dan agak mahal sikit nk membeli kdg sayang juga nk guna, baik di jadikan lauk.
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...