Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Monday, September 20, 2021

Kuih Koleh Kacang Sedap

 Assalamuaikum dan selamat malam buat semua. Terlebih rajin dan semangat nk update blog mlm2 pun. Kisahnya, dua hari lepas ada testing buat kuih ni, sedap dan kena dgn citarasa, lemak berkrim.

Bermulaa projek dgn Mami June, pgi2 siap sediakan tahi minyak dulu. Susah juga nk dptkan tepung kacang hijau ni.Mami dptkan di Tmc kalau x silap.

Kali ni jumpa jenama Allagapas tepung kacang hijau goreng. Sedap harum wangi semua.










Proses kacau dr awal2 hingga siap. Kami guna sukatan besar ( guna gelas besar )  dpt byk, boleh la di agih2kan pada jiran2 sikit sorang bg merasa. Lps ni boleh buat lg.

Resepi Kuih Koleh Kacang Hijau Sukatan Cawan 

by Malina Lina Pg http://linapg.blogspot.com/
Di Cuba : rosaliza Syaza Liza http://embunrosaliza.blogspot.my
Bahan A (Tahi Minyak)
  • 2 cawan santan pekat
  • Sedikit garam
  • 1 helai daun pandan
Cara-Cara
  1. Satukan semua bahan dalam kuali dan kacau hingga tahi minyak terbentuk.Kacau lama sedikit untuk mendapat warna keperangan.
  2. Tutup api dan tapiskan tahi minyak dari minyak kelapa.
Bahan B (Air Gula)
  • 1 + 1/2 cawan gula merah Thai
  • 2 sudu besar gula pasir 
  • 1 cawan air
  • 1 helai daun pandan
  • Sedikit garam
Cara-Cara
  1. Satukan semua bahan dan masak hingga gula larut.Tak perlu mendidih.Tapiskan dan ketepikan sebentar.
Bahan C (Kuih Koleh)
  • 2 cawan santan pekat
  • 2 cawan air
  • 1+1/2 cawan tepung kacang hijau (lina pg guna yang siap disangai)
  • Air gula merah (bahan B)
  • 2 sudu besar minyak kelapa (dari bahan A)
  • 1 helai daun pandan
Cara-Cara
  1. Dalam pengisar, satukan air, tepung kacang hijau dan santan.Kisar hingga sebati.
  2. Tapiskan ke dalam periuk dan masukkan air gula merah (bahan b) dan juga daun pandan.
  3. Jika adunan nampak berbuih, boleh ceduk keluar buih-buih tersebut.
  4. Guna api kecil sahaja dan kacau hingga nampak likat, kemudian masukkan minyak kelapa (tips supaya kuih nampak berkilat).
  5. Teruskan kacau hingga adunan kelihatan meletup-letup.Tutup api dan tuang ke dalam loyang yang dialas dengan plastik.
  6. Taburkan tahi minyak ke atas kuih semasa kuih masih panas.Biarkan kuih sejuk sepenuhnya sebelum dipotong.
  7. Selamat mencuba.Untuk video tutorial, sila klik butang PLAY paparan di bawah

2 comments:

Percubaan komen kesekian kalinya 😂😂
 
Byk komen ngarut ntah apa2. Tukar setting 😅😅
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...