Salam buat semua..menu udang goreng tepung versi kak fida MYR . Hari masa g jenjalan umah hana jepun tu tgk udg dia, mengacam habisss, nk buat stail dia tak ada serbuk roti pulak...godek2 kat myr jumpa resepi kak fida...
Kak Fida izin ya saya nk c n p resepi kak fida ni utk rujukan masa depan
Bahan-bahan ( 4 orang )
- 500 g udang - buang kulit dan tinggalkan ekornya dan bersihkan,tos
- 1/2 sk serbuk lada sulah*
- 1/2 sk minyak bijan*
- 1/2 sk garam*
- 1/2 sk gula*
- 1 sb tepung jagung*
- Bahan2 tepung utk menyalut udang :-
- 2 cawan tepung naik sendiri
- 1 sk garam
- 1 sk serbuk perasa ayam
- 1 sk serbuk lada sulah
- air secukupnya utk membancuh tepung
- 2 sb minyak masak
- (bahan2 tepung disatukan dan kacau hingga sebati)
- Minyak masak untuk goreng terendam
Cara-cara
-
Satukan bahan2 bertanda * dan gaulkan pada udang dan perap 1/2 jam.
-
Celupkan udang dlm adunan tepung.Ekornya tk pyh dicelup tepung.
- Goreng udang dalam minyak yg telah dipanaskan dulu.Goreng hingga salutan tepung keemasan.Angkat dan toskan minyaknya.
-
Siap untuk disajikan.
2 comments:
Post a Comment