Berjumpa lagi kita di petang yng penuh dengan jerebu ini, sibbaik pc dan kepala ni tak jerebu . Menu yang dah lama habis ya, kat umah akk ni memang jarang sangat masak singgang gini, bila teringin nak makan baru akk buat, kalo ikut anak2 lagi suka masak kicap. Akk memang suka lah singgang gini, terasa masam masin pedas , yang membuatkan mkn bertambah2.
Sebenarnya masak singgang di kelantan ini banyak variasi. Biasanya time raya haji, daging korban tu selalu dimasak singgang, sama ada singgang merah atau biasa. Kali ini akk tambah sedikit budu dalam singgang tu, sedap terasa2 lagi. Sebelum ni tak pernah lak tambah budu, masa hari tu akk ke Pasir Mas rumah sedara sebelah abe, dia kata letak budu mmg sedap , saje nak ngetes , tapi mmg sedap.
sedap sangat kuah tu
SINGGANG @ SINGGE DAGING
Resipi : http://embunrosaliza.blogspot.com
1/2 kg daging di hiris nipis
1 inci halia - dimayang halus
1 inci lengkuas - dipotong nipis@ di mayang
5 ulas bawang merah - di hiris nipis
3 ulas bawang putih - dihiris nipis
5 tangkai cili kering - di potong2 1cm
Ketumbar - akk tak letak
3 keping asam keping
garam n perasa
2 sudu besar budu - tak letak pun ok
Air - secukupnya
Cara- cara
Masukkan kesemua bahan2 diatas dan secawan air, tutup periuk. Apabila air hampir kering bolehlah tambah air untuk melembutkan dagingdan kuahnya sekali. Periuk hendahlah sentiasa ditutup agar daging cepat empuk. Sesuaikan rasa, siap
kalo dulu2 ni menu orang malas nak masak, tapi bila dah berumah tangga suke je makan daging singgang bodo2 gini
AIR PEAR VIRAL
10 hours ago
21 comments:
jom lawat rumah saya dulu
Post a Comment