Salam dan selamat pagi buat semua rakan2 di alam maya ini....semoga sihat dan ceria sentiasa. Petang semalam akk buat puding kastard......dah lama sangat terasa nak makan dan cuba resepi ni. Resepi sebenar akk tak pasti, cuma dlm kastard tu di letak agar2...jadi puding ni rasanya lembut sangat. Akk selalu makan yang biras akk buat tapi tak terminta pula resepi, jadi akk cuba2 lah sendiri, nasib baik menepati citarasa akk ni. Sukatan yang tepat tak dapat la akk berikan, tetapi sukatan taram je akk guna heheheh, jom makan puding best ni sejuk je tekak :~
Untuk puding
1/2 cawan tepung kastard
1/2 cawan air utk membancuh tepung kastard
5 cawan air.
3/4 cawan susu cair
gula secukup rasa- lebih kurang 3 sudu besar
sedikit agar2- 1 sudu besar
cara2
Satukan kesemua bahan2 di dalam periuk, kemudian masak hingga kuah pekat dan mendidih. Sejukkan.
Kuah
4 cawan air
Baki susu cair tadi.
gula secukupnya - 5 sudu besar gula
1/2 cawan tepung kastard
1/2 cawan air utk membancuh tepung kastard
Cara2
Satukan kesemua bahan2 didalam periuk, dengan menggunakan api yang sederhana. Sentiasa kacau aduanan, dan masak hingga mendidih. Sejukkan
1 tin fruit cocktail
Puding sangat lembut strukturnya. Cara menghidangnya sesuka hati...sebb anak2 akk ni ada yg mkn puding ngan kuah je, ada pula yang mkn buah ngan kuah je.....mana2 pun boleh..janji habis dan tak membazir
Sunday, May 30, 2010
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
12 comments:
antar london satu..
hehehe
salam Izah ~ memang sedap sangat makan bila dah sejuk tu...tq ya izah....amik la nak semua pun hehehh
Salam Aufi ~ puding ni akk kacau atas api sampai pekat. Kuah dia pun kacau atas api juga...tq ya mama aufi
Salam Long Haffiz ~ nganga mulut tu akk ....tq ya perantau london
Post a Comment