Ini lah rupa cok bantal hasil tangan ngan anak2...berbagai pesen ada. Akk makan dengan sambal sardin .
Bahan-bahan ( 4-5 org makan )
- 3 cawan tepung gandum - diayak
- 2 sudu teh yis
- 3 sudu teh garam
- 3 sudu besar gula halus
- 3 sudu besar butter / margerin (suhu bilik)
- 1 biji telur
- ¼ cawan air ( tambah@kurangkan bergantung doh)
- Bahan - Bahan Sambal Bilis
- 150 - 200 gm ikan bilis (dibasuh dan ditoskan)
- 1 labu bawang besar dimayang
- 6 ulas bwg merah (Ditumbuk /blend)
- 3 ulas bawang putih (Ditumbuk /blend)
- 4-5 sudu cili boh
- 1/2 inci belacan (Ditumbuk /blend)
- ¼ cawan air asam jawa (lebihkan kalau suke masam)
- Garam dan Gula secukupnya
Cara-cara
- Untuk CokBantal: Campurkan semua bahan-bahan kecuali air dan kacau. Masukkan air sikit-sikit sambil uli doh.Uli sampai sebati dan licin.Tutup mangkuk doh dan perap selama 30 minit. Canai setebal 1 cm dan potong ikut pattern yang anda suka.(kite potong bentuk bantal peluk =P) Goreng dalam minyak deepfry yang telah dipanaskan sampai warna keemasan..nampak garing..SIAP!
- Untuk Sambal Bilis : Tumiskan bahan blend hingga garing sikit.Masukkan cili boh dan goreng hingga naik minyak.Tambahkan air asam, gula dan garam.Masukkan ikan bilis dan bawang besar dan goreng hingga masak. Happy trying! =)
- *Suggestion : Masak sambal bilis dulu supaya boleh nikmati cok bantal panas-panas.
4 comments:
Post a Comment