Selamat pagi dan assalamualaikum buat semua, semoga sihat sejahtera adanya. Bersua kembali kita di dapur alam maya ini...
Kek puding karamel, yang nampak sangat susah tapi sangat senang untuk membuatnya, cuma mesti pandai buat mana yang dahulu dan mana yg kemudian, insyallah senang je kerja. Cuci2 buat last sekali buat. Kek ini memerlukan telur yang betul2 segar, sebabnya pernah akk buat dengan telur yg di beli dari kedai runcit kecil2an, makanya bahagian kek mmg tak menjadi sebabbnya telur putih tak menjadi meringue
RESEPI KEK KARAMEL@KEREMEL
bahan2:
(A)
2 sudu besar gula (utk bt gula hangus)
*tabur gula dlm loyang n msk ats api perlahan..biar gula hancur n wrna tukar jd perang)
(B) - Bhagian Atas
1/2 tin susu cair FN...(blh tmbah klu nk karamel tebal ckit)
70gm gula kastor
1/2 sudu teh esen vanila
3 bj kuning telur...(klu tmbah susu cair kena tmbah gak kuning telur
(C) - Lapisan Kek
140gm tepung gandum
70gm gula kastor
3 bj kuning telur
135ml air biasa (linapg gn susu cair) - akk guna susu cair
1 sudu teh baking powder
45ml minyak msk
(D)Merinque
6 bj putih telur
70gm gula kastor
1 sudu teh krim of tartar
Cara membuatnya:
1. Kacau semua bhn (B) perlahan2...jgn bg berbuih2...nti x jd karamelnye...
2. masukkan (B) td dlm loyang gula hangus tadi.
3. pukul bahan (C)
4. pukul sampai bhn (D) smpai jd kembang n bila kita angkat dia x jatuh...
5. campurkan adunan (C) + (D) dan gaul ngan senduk hingga sebati..
6. bahgikan kpd beberapa bhgian n tak warna n paste klu nk..
7. masukkan kedlm loyang yg td..
8. Bakar cara double boiling - selama 1jam suhu 160-180C (linapg bako 150'C) gn api bwh sahaja. - 10 minit terakhir akk guna api atas sahaja
9. Bila msk angkat n rest 10 minit br t'balik kan kek yg dibakar tadi...
10.Masukkan dlm peti sejuk 1jam n lepas 2 mkn sejuk2...sedap...tahan dlm peti ais 5 hari tau....2 pun klu x abih d'makan..
bahagian atas nampak kering sikit bila di bakar seketika, bila kita terbalikkan pun kek ini tak melekat saki baki kat pinggan
bahagian karamelnya apa di terbalikkan, mmg puas hati tgk bila kejadian seperti yg diingni, walaupun tak secantik blogger masak2 yang pro
perasan jap ya....tak puas tgk, sambil mkn sambil tgk belang2 biru, hijau n pink tu, sangat menarik tq pada pencipta resipi yg kreatif ini
P/s Selamat pergi dan kembali buat linapg n famili serta Alla n Azmi. Mungkin masih lagi diawan biru, atau pun dah menjejak kaki disitu....jauh perjalanan luas pandangan. Semoga perjalanan kalian sentiasa dilindungi allah sentiasa n memudahkan segala urusan. Happy holiday, jangan lupa akk disini dan ole33xnya hahaha
14 comments:
liza..akak try berkenalan ngan liza melalui fb..di fb akak guna nama acik sal
akk tak pasti la, tapi rasanya boleh kukus kut, cuma kat atas tu ladi lembap la sikit
5 steps1.Visit the gri-go.com official website of No Deposit หาเงินออนไลน์ India.
Benefits of using a no deposit 출장안마 bonus.
Benefits of using a https://vannienailor4166blog.blogspot.com/ no deposit bonus.
Benefits of using a no deposit bonus.
Online Sincere Accessory 바카라 domain www.online-bookmakers.info
Post a Comment