Assalamulaikum buat semua semoga sihat ceria sentiasa. Boko ubi kayu viral mudah dan senang saja untuk membuatnya.. terima kasih Linapg atas tunjuk ajar resipi.. menjadi dgn jayanya BOKO ubi kanda.... kalau di ikut resepi viral kat FB tu comfirm x jadi boko harus jadi talam heheh
KUIH TEPUNG BOKO UBI KAYU
Kongsi Bersama : rosaliza/syazaLiza
Bahan A (Bahagian Bawah)
- 2 cawan ubi kayut parut (LiNa Pg guna ubi kuning)
- 1 cawan gula putih (LiNa Pg kurangkan sedikit) - Embun guna 1 cwn gula merah + 2 sudu gula putih.
- 2 cawan air (Kalau ubi putih tambah 1/2 cawan lagi)
- Sedikit garam
- Sedikit pewarna kuning (option)
Cara-Cara
- Satukan semua bahan, kacau rata.Tuangkan ke dalam loyang/bekas kecil (LiNa Pg guna bekas kecil)
- Panaskan kukusan.Pastikan air mendidih terlebih dahulu.
- Kukus kuih hingga masak.Kalau nampak cantik berkilat tu dah masaklah (anggaran 10-12min api sederhana)
- Ketepikan sebentar.Biar sejuk sedikit.
Bahan B (Kepala Santan)
- 1 cawan santa pekat
- 1+1/2 cawan air (bergantung kepekatan yang disukai)
- 3 sudu besar penuh tepung beras
- 1 helai daun pandan
- sedikit garam
Cara-Cara
- Satukan semua bahan, kacau rata terlebih dahulu.
- Kemudian masak atas api hingga pekat.
- Tuang/sendukkan ke atas bahagian ubi yang dikukud tadi.
- Kuih Tepung Boko Ubi Kayu sedia dinikmati.Selamat Mencuba.Jangan Lupa Subscribe, Like, Komen Dan Share
NOTA KAKI: Embunrosaliza guna
3 cawan ubi putih
31/2 cawan air
Sedikit Garam
11/2 cawan gula merah#
3 sudu gula putih#
1 Cawan Air#
Daun Pandan#
Masak hingga gula hancur.
Kemudian tapis air gula kedalam ubi dan tambah 31/2 cawan air.. kacau rata... kemudian kukus.
Mama anak7 kena masak lebih sikit.
Alhamdulillah semua makan.. kecuali si Adik amik hati mama cuba mkn sikit. Tp mkn pun kena lebih kepala santan hehe
6 comments:
Alhamdulillah sedap kan tepung boko ni. versi koko atau gula putih, dua² pun sedap
Post a Comment