Tapai sira ini kalo ore kelate mesti tau mkn n buatnya.... tak gitu Mcsue
p/s tapai sira ni kalo guna tapai ubi kuning lagi bast....atau tapai yg keras sikit..akk guna ni tapai yg lembik sikit..nmpk mcm hancur bila kuah tu meresap
TAPAI SIRA
Bahan - bahan
5 ketul tapai ubi
1 keping nisan/1/2 ketul gula melaka ( kalo suka manis boleh tambah gula )
1 cawan santan sederhana pekat
sedikit garam
Daun pandan
Cara - cara
Didihkan santan bersama nisan/gula melaka sehingga hancur bersama daun pandan dan sedikit garam. Apabila nisan hancur masukkan tapai dan kecilkan api....masak sehingga kuah pekat ........siap.simple je membuatnya. selamat mencuba.......
10 comments:
p/s:Kalo nak mkn kna blik kg dulu la..huhu..
jgn kata makan...dengar nama pun baruuu je hari ni....
first time dengar tapai sira.. biasa makan tapai goreng jer bila balik kelate.. Yer kak, bagi ler resepi.. kat Muor nie banyak tapai ubai, nanti blh ler cuba..
oh, terliur saya bila sebut tapai ubi. mama saya slalu wat dulu, sebab dia meniaga goren2. jadik, tapai ubi goren memang saya suka. tapai ubi sira lom penah try. meh nak try skit bole? terliur ni. :)
Post a Comment