Sagupal sejenis pencuci mulut yang agak terkenal di klate. Kalo di klate ada sagupal segera yg sudah di bentuk dan warna warni, tak perlu di gentel2 dah, cuma terus dimasak. Dua tiga menjak ni penyakit sagu menyerangi blogger2masakan , tak kira lah apa jenis kuih ke puding ke janji sagu....
Sagupal yang akk buat ni untuk orang malas mengetel bulat2, akk guna sudu kecil je. Sagupal ini berbeza degan asam gupal kerana asam gupal mempunyai inti kacang hijau dan saiznya besar2 sikit.
SAGUPAL
1 cawan sagu - basuh dan tos kan
3/4 cawan air panas mendidih
- gaulkan sagu dengan air panas menggunakan sudu, dan biar seketika. Kemudian getel bulat2. Akk sudu kecil2 je.
KUAH
4 cawan santan - akk guna 1 cwn santan pekat + 3 cwn air
1/2 cawan gula
3 helai daun pandan
1 sudu besar halba
garam secukup rasa
CARA2
Didihkan santan bersama daun pandan, gula, halba dan garam. Kemudian masukkan sagu yang sudah di gentel2 itu. Masak sehingga sagu jernih. Sesuikan rasa. Taraaa Siap.
Anak2 tak suka mkn...Aqil je mkn sikit
setelah di simpan dlm peti ais, kuahnya bertambah pekat..dan rasa lagi sedap
Tuesday, May 24, 2011
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
16 comments:
Ingat kan apa Sagupal.. Rupanya sagu gumpal tu.. Aaahh bnyk sgt kat sini kan.. Tak bulan puasa pun bnyk org jual kat pasar ct khadijah tu..
cube2 merempit ingatkn line laju tp x berapa laju gak..huhu
sagupal cam gitu x pernah plak makan tapi kalu yang ada inti kacang hijau tu mmg famous kat terengganu esp. bulan puasa...
Post a Comment