Ok menu istimewa dari orang istimewa yang memberi perencah istimewa haji manan ni. Anak2 suka dengan laksa sarawak ini, terutama Eqa, dia boleh ulang2 dua tiga kali makan, sedap. Dapat lagi akk n famili merasa lagi laksa sarawak ni. Macam Hasue kata laksa ni cukup senang untuk memasaknya, tapi bahan2 asas mesti adalah, terutama PERENCAH LAKSA tu, kalo tak, memang tak jadilah. Boleh tengok SINI laksa sarawak akk
Kalo panjang umur dan sampai ke negeri Sarawak, menu yang mesti akk nak cuba laksa sarawak ni. Kalo yang beli mesti set lengkap dengan cendawan hitam tu... nyummm sedapnya.
RESIPI LAKSA SARAWAK
By: HaSue@sue-hasue.blogspot.com
Kongsi bersama : embunrosaliza.blogspot.com
Bahan2 laksa(tidak terhad):
- Bihun(yg sudah dicelur n ditoskan)
- Isi ayam (yang digoreng lebih sedap) - embun goreng juga
- Tauhu goreng - tak letak
- Telur dadar
- Tauge(celur seketika)
- Cendawan hitam(celur) - x ada
- 300g udang(celur)
- Telur rebus
- Sambal belacan dan limau kasturi
Bahan2 kuah laksa:
- 200g pes laksa sarawak hj manan
- 2 liter air
- 200g udang tanpa kulit-boleh juga dicincang
- 2 batang serai-ketuk
- 200ml santan pekat(hasue guna santan kotak)
- Garam n gula/perasa secukupnya - embun tambah 1 kiub ayam
- Masak 2 liter air sehingga mendidih dan celurkan udang (300g) seketika. Boleh juga rebus isi ayam tadi jika tidak suka digoreng. Toskan.
- Masukkan rempah laksa,serai yang diketuk dan masak sehingga mendidih. Masukkan udang(200g) untuk kuah,santan,garam,gula. Biarkan mendidih dan sebatikan rasa.
terima kasih buat DIA yang mengirim pes laksa sarawak ini, semoga rezekinya berlipat ganda lagi. Tangan yang memberi lebih baik dari yang menerima. Terima kasih teman
p/s laksa ni sempat di rasai oleh Ayunalisa n famili , kalo tak silap akk 31.3.2012 akk buatnya
16 comments:
hmm baru blk dari dapur Amie ada jgk laksa.. tapi laksa kelantan tuptup dtg sini ada laksa sarawak plak..rezeki2 hehehe jamu mata lah kite :P
ha ha hahh.... sampai sini dah menunggu laksa sarawak rupanya! Ini Amie bawakan laksa kelantan dalam mangkuk tingkat, nasi isi balik dengan laksa sarawak ye Rosa... bestnya... orang sana buat laksa sarawak, orang sini buat laksa kelantan...bertukar mangkuk tingkat kita di tengah Laut China Selatan ye Rosa...
sedap tu..
marilah kak lina..skali dtg ngan kak liza gi srwk..
kat mukah ni ada satu restoran je yg betul2 sedap laksa srwk nyer.. tapi sekali aritu laksa(bihun) dier tu mcm x cukup lembut lak..isk..baik kite buat sama2 kat umah jelah..hihi
Post a Comment