Ayam Perap Masak Kicap
Resepi : Kak Fida@MyResepi.com
Copy N Paste : Mas Duniaku
Bahan :
1 famili
1 ekor ayam (1kilo) - potong kecil
6 ulas bawang putih *- ditumbuk halus
1/2 ibu jari halia * - ditumbuk halus
1 sudu besar cili giling * - lebihkan jika suka lebih pedas
1 sudu besar serbuk rempah kari *
1 sudu kecil serbuk kunyit *
1/2 cawan kicap manis * - lebihkan jika suka, ikut selera
1 - 2 sudu besar air asam *
garam dan gula secukup rasa
Bahan B :
1 biji bawang besar - hiris bulat
2 biji kentang - potong baji dan goreng - akk tak letak
2 biji tomato - belah 4
1 biji cili merah dan 1 biji cili hijau - dipotong serong
1 biji lada benggala merah (jika suka) - potong kecil
sedikit daun sop,daun bawang - dihiris
Cara :
Bersihkan ayam dan toskan. Masukkan ke dalam sebuah mangkuk dan campurkan ayam dengan bahan2 yang bertanda * . Gaul rata2 hingga sebati.
Perapkan dan simpan dalam peti ais untuk beberapa jam atau semalaman.
Panaskan sedikit minyak masak dalam kuali @ periuk dan masukkan perapan ayam dan gaul hingga rata.
Tutup kuali @ periuk dan masak lauk ayam hingga pekat atas api sederhana.
Buka penutup kuali @ periuk dan kacau lagi rata2 dan tambah sedikit air jika inginkan berkuah.
Tambah sedikit garam dan gula jika perlu secukup rasa. Akhir sekali masukkan Bahan B dan gaul sebati dan masak hingga lembut atas api kecil.
Siap untuk dihidangkan. Tabur sedikit bawang goreng,dan tambahan hirisan daun sop dan daun bawang jika suka.
Dah 2 kali masak ayam kicap mcm ni, anak2 cukup suka, kali kedua akk buat berkuah sikit, sedap aroma kari tu.
Kenapa lah makin malas nak mengN3 sejak akhir2 ini.
16 comments:
nnt boleh la cube..
amani dah sihat ye rosa..harap2 dia sentiasa sihat dan ceria
Sedapnya ayam kicap..mesti dapat sambutan hangat..Nnt bleh try gak
Post a Comment