Assalamualaikum buat semua harap2 semuanya sihat sejahtera lah hendaknya. Hurmmm nampaknya asyik bersawang je laman sesawang embunrosaliza ni, semakin digin pulak untuk meletakkan N3. Harap2 lepas ni akan merajinkan diri untuk berblog seperti dulu dengan semangat waja heheh. Terima kasih buat semua yang masih lagi sudi berkunjung ke EmbunKasehRosaliza, jadi semagat tu ada lagi bila tgk ramai juga visitor walaupun n3 tiada.
Pulut pagi yg sangat sinonim dengan rakyat jelata klate, kalo pagi2 mesti ada je org jual pulut ni di kedai2 nasi berlauk atau nasi kerabu. Setiap kali balik kampung akk mesti nak beli dan nak makan pulut pagi ni, yg bestnya bila cicah dengan kelapa yg masin2 sikit..hurmmm nikmatnya
RESIPI PULUT PAGI
resipi: http://embunrosaliza.blogspot.com
Bahan- bahan
1 kilo beras pulut - direndam 3 jam
4 keping nisan
2 helai daun pandan
11/2 cawan air
Kelapa parut + garam
Cara - Cara
1. Didihkan air dalam periuk kukus, kemudian kukus pulut sehingga masak.
2. Angkat pulut, masukkan kedalam bekas atau besen.
3. Kacau pulut tadi bersama nisan cair sehingga rata.
4. Kukus semula pulut , supaya nisan tu meresap atau mesra dengan pulut. Dalam 10 minit.
Untuk Nisan Cair
~ Masak nisan bersama daun pandan dengan 11/2 cawan air hingga menjadi 1 cawan.
Kali ini ini akk masak setengah kilo je, untuk menghabiskan beras pulut pemberian bonda
Amani pun sama suka makan pulut, seronok bila semua anak beranak suka makan pulut, buat mesti habis punya.
Tuesday, October 9, 2012
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
9 comments:
byk kali buka baru dapat ngomen....kikikikiki
klu kat rumah mas...
mas ngan daniel jerk yg minat pulut....
tapi tetap masak juga walaupun sikit..
puas kan masak sendiri..he3
akak kan akan tambah ikan kering atau ikan goreng kalau akak mkn pult gini biarpun pulut tu manis..klau tak de..ayam goreng pun bole lah!!dapnyeer!
Post a Comment