Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, July 24, 2025

Bingka Durian

Assalamualaikum dan selamat pagi buat semua Hari ini pgi2 hari lagi Selongkar mecari resepi berasaskan durian. Selalu duk buat pulut serimuka durian. Mcm selalu dh buat.dan mls pula nk kukus. Stok durian frozen tahun lps byk. Sayang juga. Mkn mcm tu dh x ada nikmat durian dh.
Kebetulan setiap hari Khamis Surau kediaman kami ada buat Yassin dan Tahlil. Rasa mcm terajin pula
Hasil dr google terbekanan dgn resipi Yatie Memori. TQ Yatie yg terkenal dgn.Ratu Talam masa zaman kita rajin buat N3 dulu². Akk Save dulu resepi kat sini. Sedang elok otak tgh ada idea mengarang. 
Bingka ntah kemana lg. Yg penting masuk N3 dulu😁😁😁😁


BINGKA DURIAN
Resipi : Yatie Memori
Di Cuba : Embunrosaliza

Bahan-Bahan
  • 3biji telur
  • 1 cawan santan pekat
  • 2 1/4 cawan air 
  • 2 cwn tepung gandum( rosaliza tambah ½ cawan lg )
  • 3/4 cwn gula
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 2 sudu besar mentega
  • 1 1/2 cawan isi durian
  • pewarna kuning
    sedikit bijan ( x letak )
Cara-Cara
  1. Panaskan oven pada suhu 200C, lenser loyang 9x9 inci dengan mentega. Ketepikan...
  2. Satukan bahan2 diatas kecuali isi durian dalam satu bekas, kacau dengan whisk hingga semua bersatu.
  3. Masukkan isi durian dlm adunan dan gaul rata. Blend semuanya. Tuangkan dlm bekas dan gaul sebati.
  4. Tuang dalam loyang yang telah di panaskan tadi. Bakar selama 1 jam atau hingga masak. Kalau nak permukaannya berkerak, tambah masa pembakaran. Saya tambah 10 minit lagi guna api atas sahaja supaya permukaannya garing.
  5. Bila dah masak, sejukkan dan bolehlah di potong dan dihidangkan.

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...