Akk C n P dari blog LINAPG, sekali ngan kaler wall dia ikut heheh..
RESEPI KEK COKLAT KUKUS LEMBAB CHEF ZUBAIDAH
by: alongroz (myR)
sharing : lina pg
Bahan-bahan:( lina pg gn sukatan cawan arcopal)
- 100g Serbuk Koko*(1 cawan)
- 200g Gula pasir*(1 cawan)
- 1 tin Susu sejat*
- 200g Minyak Masak Sayuran*(1 cawan)
- 250g Susu Pekat*(1 cawan)
- 4 biji Telur gred A - pukul sehingga berbuih
- 150g Tepung Gandum (1 1/2 cawan)
- 1 st Soda Bikarbonat
- 1st Baking Powder
Cara-cara
- Campurkan kesemua bhn bertanda* dan masak dengan api perlahan sehingga licin dan gula cair sepenuhnya.Tak payah sampai menggelegak/mendidih.
- Satukan dengan telur yang dipukul tadi dengan hand whisk. Gaulkan bahan2 kering & campurkan sedikit2 sehingga sebati sambil terus dikacau dengan hand whisk.
- Masukkan ke dalam loyang.Bakar hingga masak.Suhu bergantung pada jenis oven-kek ini juga boleh dikukus
- Sejukkan dahulu sebelum di hiaskan dgn icing atau ganache.
Note:
i) Versi bako - Lina pg bako suhu 160'C selama 1jam
ii) Versi Kukus - Kukus api sederhana 1 1/2jam
RESEPI BUTTER CREAM
sharing: lina pg
Bahan-bahan ( sebiji kek )
- 250 gm butter/shortening (kalau nak icing putih & lebih tahan panas, guna shortening. tapi, kalau nak lebih sedap, baik guna butterlah) Lina pg guna shortening
- 125 gm marvello/supertact/krimwell (benda2 ni cari kat kedai bahan kek....takde marvello, guna supertact, takde supertact, guna krimwell) Lina pg gn krim well
- 125 gm gula aising (kena ayak dulu supaya tak berketul2) Lina pg gn 1 cawan gula icing
Cara-cara
- Pukul butter + marvello hingga putih Ayak gula aising, masukkan ke dlm butter, pukul lg hingga kembang dan putih. Suaikan warna utk hiasan kek.
- TIPS : pukul dengan kelajuan minima. makan masalah sket, tapi, insyaallah, icingnya nanti lebih cantik & mudah dilepa.
Mendeco versi keras tangan mcm tu lah hasilnya. Toping coklat tu akk hanya cairkan coklat masakan campur butter sikit dan sedikit susu segar/ cair, masak cara double boil. Gabungan cream n coklat sangat sedap
p/s n3 ke 2 dh selesai..
1 comments:
Post a Comment