Sebenarnya dah lama akk tayang crepe ni kat fb tapi tak letak resipi, maknanya dah lama buat dan save resipi ni kat draf.
Demam crepe sekeian lama sudah melanda,dan bermacam2 variasi intinya. Bagi akk sekadar mencuba , rasanya utk mengambil sebarang oder tu banyak lagi nak kena belajar dan buat. Terima kasih pada semua penyumbang dan yg berkongsi resipi yg ikhlas ini , semoga Allah memberkati hidup kalian dan memurahkan lagi rezeki masing.Banyak tunjuk ajar dari rakan2 blogger yg bermurah hati secara langsung atau tidak langsung.Terima kasih semua
COPY AND PASTE
Yatie memories
Kongsi bersama : embunrosaliza
Bahan-bahan- Adunan Crepes
- 3 sudu besar rata tepung Hong Kong/tpng gandum
- 4 sudu besar rata tepung kastard
- 4 sudu besar rata tepung jagung
- 2 sudu besar rata tepung ubi
- 3 biji telur-di kocok2 je
- 1 sudu kecil esen vanilla
- 1 sudu besar gula halus
- 1/4 sudu teh garam
- 250 ml susu cair- suhu bilik
- 1 sudu besar mentega cair/minyak masak
- Pewarna purple- optional - ER guna kaler kuning
- Satukan semua bahan adunan dadar, kacau rata dan tapis. Rehatkan selama 20 minit. Adunan yang agak cair hasilkan dadar yang tipis.
- Panaskan kuali non-stick dengan api sederhana, sapukan pan dengan minyak makan atau butter dengan menggunakan kitchen tisu.
- Ambil satu senduk kecil adunan dan lenggangkan kuali ke kiri dan kanan hingga mendapat dadar yang nipis. Masak hingga atasnya mengering. Tidak perlu diterbalikkan.
- Angkat dan ulangi membuat dadar hingga habis.
- Untuk mengelakkan crepe kering lapis crepe dengan plastik Jangan di tindih-tindih semasa panas nanti ia tak cantik!
- Tunggu dia benar-benar sejuk baru boleh ditindih satu persatu
- 1 cawan non dairy whip cream
- Blueberry filling secukupnya
Ambil 1 cwn/ 250ml non dairy whip cream dan pukul hingga kental.
Masukkan dlm bekas dan simpan dlm petiais sementara menyediakan crepe.
Cara Penyediaan
- Kepingan crepe ~ secukupnya
- Non dairy whip cream- yg telah di pkl kental-(masukkan dlm piping bag senang di gunakan)
- Blueberry filling- secukupnya~ s
- Letakkan sekeping crepe
- Letakkan non dairay whip cream di atasnya
- Kemudian letakkan 1 sudu kecil blueberry filling - ER letak cream kastard dan durian
- Tutup kembali denga non dairy whip cream
- Lipat kiri dan kanan, atas dan bawah.
- Buat sehingga habis. Simpan dalam peti ais dan sangat sedap di makan dingi
RESEPI FILLING CREAM KASTARD
C n P : http://izahdaut.blogspot.com/
Kongsi bersama : embunrosaliza
(utk tuan resepi asal boleh rujuk link di atas)
200 gm susu segar
2 kuning telur
30 gm gula halus
*izah tambah 1sb tepung kastard
*izah tambah 1sb tepung kastard
Kacau atas double boiler hingga pekat.
250 gm whipping non dairy ~ putar kental
* Satukan kedua dua bahan kaedah kaup balik.
** boleh juga durian di gantikan dengan mangga @ jagung krim dalam tin
Suka sangat dengan kulit dia yg nipis dan tidak koyak langsung walaupun cubaan pertama. Cuma inti atau cream je akk letak tak banyak, tak berapa cantik n montok. tapi rasanya sangat sedap mcm aiscream
10 comments:
to fix this problem. If you have any suggestions,
please share. Thanks!
My webpage online gaming
my page - kostenlos book of raw spielen
yet effective. A lot of times it's very difficult to get that "perfect balance" between user friendliness and appearance. I must say that you've done a superb job with this.
Additionally, the blog loads very fast for me on Internet
explorer. Excellent Blog!
Also visit my web blog: book of fra
Post a Comment