Begini lah rupa paras ikan bilis segar :~
beginilah rupa parasnya masa beli tahun lepas harganya RM3.99perkg, tahun ni dah naik rm5.99
perbandingan degn ikan bilis yg dah di keringkan
Begini cara akk menyiang ikan bilis, potong terus dari atas je, tak payah belah perut
Wednesday, January 16, 2013
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
17 comments:
biasa selalu tengok ikan bilis yang dah kering tu je. thanks for sharing :)
Tu lah mcm tak caya je ikan bilis, besar juga lah ada sebesar jari telunjuk akk, jarang2 jumpa ikan bilis segar ni
Assalam Ros, akk goreng ranggup je,
Suri akk beli kat pasar di selayang, selalunya akk goreng ranggup, letak garam kunyit pastu gaul sekali ngan tepung jagung, pas tu goreng hingga garing. Kalo tak garing tak sedap kena buang tulang dia
Assalam miza, hurmmm tu lah akk pun perasan ramai yg tak kenal ikan bilis segar ni, hari tu masa akk post ikan bilis goreng ranggup, mmg ada yg tak kenal, akk pun baru juga berkenalan ngan ikan bilis segar ni heheh
Assalam madiha, akk rasa pun mungkin susah nak keringkan ikan bilis ni di musim hujan , sbb sebelum ni mmg tak jumpa ikan bilis segar mcm ni.
Goreng celup tepung ranggup2 mmg bestkan madiha, akk dulu2 mmg tak kenal ikan ni
Hurmmm tu la suka akk nak kongsi, sebab akk sendiri pun baru je kenal ni, rasanya kat klate mmg tak jumpa la ikan ni
Kat sini ada org jual ikan bilis segar ni. Betul spt kat Madiha tu, ikan bilis jenis ni org tak buat yg kering sbb saiznya besar.
Ada org beli ikan bilis segar ni bkn utk dimakan tp dijadikan umpan pancing. Kalo mhl sgt hrganya, tak smpai hati nk buat umpan dh kot...
Post a Comment