Assalam dan selamat pagi buat semua. Sebelum goreng mee, kita sarapan dulu dgn tepung apam resepi arwah bonda, simple dan sedap. Linapg terr buat la simple je resepi bonda. Dia jamin anak2 suka, sbb x rasa dan bau bawang bagai
Dapat 6 biji, 3 besar dan 3 size comelll
Resipi Apam Bakar / Tepung Apam Kelantan
Resipi : Arwah Bonda Rubiah Deraman
Olahan : Rosaliza embunrosaliza
TEPUNG APAM KELANTAN
Bahan2
1 cawan tepung beras ( tambah sikit ji
ka adunan cair )
3/4 cawan air
10 biji lada hitam di tumbuk halus. ( lupa letak )
3 ketul tapai ubi yang kecil - kalo besar memadai 1 ketul sahaja. ( Ganti dgn Tapai Pulut, 4 bungkus kecil)
( boleh juga di ganti dengan pisang ) - di lecek halus
1 sudu teh yis mauripan ( guna yis saf )
1/2 sudu teh garam . Garam letakasa adunan dh berbuih )
1 - 2 sudu besar gula
Kelapa parut + garam secukupnya
CARA - CARA MEMBUATNYA
Satukan kesemua bahan2 diatas, kemudian biarkan selama 1 jam, Panaskan kuali dan lenserkan sedikit minyak, masukkan 2 sudu bancuhan tadi. Tutup kuali, apa bila hampir masak terbalikkan, kemudian angkat. ( akk dapat 5 biji ) . Guna api yang perlahan.
Nota kaki : tutup nonstick pan, baru apam cepat masak.
Sedap mkn dgn kelapa parut masin2 sikit.
Adunan berbuih mcm ni baru tambah garam.
Saturday, August 19, 2017
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
1 comments:
Post a Comment